Oda a csoda

A vb szupernyolcasának legfiatalabb tagja, a 25 esztendős Kei Nisikori büszke lehet még egyszer (valójában már most is), hogy Roger Federer ellen évről évre megmérkőzhetett a londoni O2 Aréna publikuma előtt. Egy esztendeje összesen öt játék jutott a japán teniszezőnek (6:3, 6:2-re nyert a svájci), az idén az elmúlt évinek épp a háromszorosát szorgoskodta össze. Mégsem jutott messzire.

„Csupán” addig, hogy remek meccsre késztette a hatszoros világbajnokot, 2 óra 11 percen át teljesen nyílt csatát vívott ellene, ám a végén elmaradt a csoda, a „Maestro” emelhette magasba a kezét. Harmadszor ezen a tornán. Federer tehát hibátlan mérleggel zárta a csoportkört, veretlenül jutott a holnapi elődöntőbe.

Csütörtöki produkciója ­azonban nem sikeredett olyan ­tökéletesre, mint a cseh Tomas Berdych és a szerb világelső Novak Djokovics elleni nyertes meccseken, s ez akár figyelmeztető jel is lehet. Voltak üresjáratai, hosszú percekig nem koncentrált. A második szettben 4:1-ről veszített zsinórban öt játékot, s úsztatta el a játszmát, s a harmadikban is hasonló helyzetet teremtett magának, ám ekkor 4:4 után már nem hagyta belelkesedni ellenfelét (7:5, 4:6, 6:4).

Federer a vártnál nehezebben győzött
Federer a vártnál nehezebben győzött
Tony O'Brien / Reuters

Más kérdés, hogy Federernek a Smith csoport biztos továbbjutójaként nem kellett izgulnia, s ha már kienged és hibázik, inkább most, mint szombaton vagy, ha úgy adódik, a vasárnapi döntőben. Nisikori viszont nem csupán a presztízs miatt serénykedett, hiszen ha legyőzi Federert, némi szerencsével akár a legjobb négy közé is juthatott volna. Ám bebizonyosodott: az álmok világa még Japánban sem feltétlenül azonos a valósággal. A meccs alakulásával a legutóbbi három világbajnokság nyertese, Djokovics is elégedett lehetett. Nisikori gyakorlatilag kiírta magát a továbbjutásra pályázók közül, így – a lapzárta után befejeződött mérkőzésen – az eddig nyeretlen Berdych ellen egyetlen szett bezsebelésével már elődöntős.

A Nastase kvartett mai nyitómeccsén (magyar idő szerint 15 órától), a spanyolok házi találkozóján a már továbbjutó Rafael Nadal, még ha akarná is, akkor sem tudná elődöntőbe segíteni a két vereséggel álló David Ferrert. Rafa azonban szintén a veretlenségre hajt – taktikáznia pedig felesleges, hiszen a holnapi elődöntős szereplés mindenképpen nagy durranás lesz. Federer vagy Djokovics? Tulajdonképpen édes mindegy – csodálatos csatának ígérkezik, akármelyiküket „dobja a gép”.
Ma este kilenctől játsszák a Stanislas Wawrinka (svájci)–Andy Murray (brit) mérkőzést. Mindketten kikaptak Nadaltól, s legyőzték Ferrert. Aki nyer, az elődöntőbe jut.

A világranglista-helyezés a skót kedvenc sikerét valószínűsíti, ám az aktuális formákat látva egyáltalán nem biztos, hogy lesz hazai szerep­lője a szombati gálaműsornak. Az immár csupán hét nap távolságban levő Davis Kupa-döntő salakpályáihoz már hetek óta akklimatizálódó Murray a vb kedvéért visszatért ugyan a londoni gyors borításra, ám a Nadal elleni gyalázatos teljesítménye bizonyítja: nem egyszerű a váltás.

S vélhetően a Davis Kupa-diadalról áhítozó Murray-nek már a jövő heti nagy feladat, Belgium legyőzésének a lehetősége lebeg a szeme előtt. Emlékezzünk a tavalyi világbajnoki döntőre: Federer kihátrált onnan, sérültet jelentett, s a svájci válogatott első DK-sikerét helyezte előtérbe.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.