Nyolc és tizennégy

Ma 18 órától megkezdi szereplését a lengyelországi olimpiai kvalifikációs kézilabda Európa-bajnokságon a magyar férfi válogatott. Talant Dujshebaev szakvezető csapata bemutatkozó mérkőzésén a montenegrói együttes ellen játszik.
A legelső férfi kézilabda Európa-bajnokságot 1994-ben Portugáliában rendezték, a magyar csapat a hetedik lett. Ha hiszik, ha nem, azóta csak egyszer ért el jobb eredményt a válogatott, 1998-ban Olaszországban a hatodik helyet szerezte meg. Meg kell jegyezni: az Eb-n sokkal erősebb, kiegyensúlyozottabb a mezőny, nincsenek úgynevezett futottak még csapatok.

Lengyelországban az olimpiai részvétel kivívása is a cél: az aranyérmes gárda – illetve, ha a világbajnok Franciaország lesz az aranyérmes, akkor a döntő vesztese is – ott lehet Rióban, a többiek az ötkarikás kvalifikációs tornára kijutásban reménykedhetnek. Nem lesz könnyű oda sem eljutni: az Eb-mezőny 16 csapatából még kilenc együttes nem váltotta meg repülőjegyét a játékokra, közülük kettő lehet ott az áprilisi tornán. Ez azt jelenti, hogy magyar válogatottat a fehérorosz, az izlandi, a macedón, a montenegrói, a norvég, az orosz, a svéd és a szerb csapat közül csupán egy előzheti meg.

Nagy László vezetésével a cél a riói olimpia
Nagy László vezetésével a cél a riói olimpia
Marko Djurica / Reuters

Három kvalifikációs tornát rendeznek majd, mindegyikben négy csapat küzd az olimpiai részvételt jelentő két-két helyért. A magyar szövetség már jelezte: ha a magyar csapat érdekelt lesz, pályázik az egyik viadal megrendezésére.

Több mint egy hónapig tartott a válogatott felkészülése, ami a szakemberek szerint jól sikerült. Nagy László, a csapat 35 éves korelnöke, kapitánya, világklasszisa is bizakodó. Bár Dujshebaev kapitány – aki a keretébe kilenc Eb-újoncot hívott meg – matematikailag 14 százalék esélyt ad az olimpiai részvétel kivívására, arról is beszélt, szeretné, ha csapata nyolc meccset játszhatna Lengyelországban. Amelyik gárda a döntőben szerepel, az pontosan ennyi mérkőzésen szerepel a via­dalon...

 

Játékosok, csoportbeosztás, program

 

A magyar keret. Kapusok: Bartucz László, Mikler Roland. Jobbszélsők: Hornyák Péter, Pásztor Ákos. Jobbátlövők: Ancsin Gábor, Nagy ­László. Irányítók: Faluvégi Rudolf, Nagy Kornél. Beállók: Bánhidi Bence, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs. Bal­átlövők: Bodó Richárd, Borsos Tamás, Dzsamali Iman. Balszélsők: Gazdag Tibor, Iváncsik Gergő.
Tartalék: Császár Gábor.

A csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia. B (Katowice): Fehéroroszország, Horvátország, Izland, Norvégia. C (Wroclaw): Németország, Spanyolország, Svédország, Szlovénia. D (Gdansk): Dánia, Magyarország, Montenegró, Oroszország

A magyar csapat mérkőzései. Ma, 18 óra: Montenegró ellen. Hétfő, 18: Oroszország. Szerda, 20: Dánia.

Középdöntő. Január 21-27.: A csoportok első három helyezettje két hatos csoportban – I (Wroclaw): A1, A2, A3, B1, B2, B3, illetve II (Krakkó): C1, C2, C3, D1, D2, D3 – folytatja a küzdelmet. Elődöntő (Krakkó). Január 29.: I1–II2, II1–I2. Helyosztók. A 7. helyért (Wroclaw), január 29.: I4–II4. Az 5. helyért (Wroclaw) január 29.: I3–II3.  Bronzmérkőzés, döntő (Krakkó). Január 31.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.