Nagyhatalmi játszmák

Egyikük sem hivatkozhat majd arra, hogy ellenfele többet pihenhetett az elődöntős csatára: a világelső Novak Djokovics és a címvédő Stanislas Wawrinka egyaránt háromszettes győzelmet aratott a legjobb nyolc között, s mindkettő tie breakes játszmát illesztett a két sima mellé.

A szerb versenyző 7:6, 6:4, 6:2-re nyert a reményeit fokozatosan felszámoló kanadai Milos Raonic ellen, míg a svájci klasszis 6:3, 6:4, 7:6 arányban múlta felül a japán Kei Nisikorit.

A két párharc közül az utóbbi volt érdekesebb, leginkább az előtörténet miatt, hiszen a tavalyi US Openen drámai ütközetet vívott egymással Wawrinka és Nisikori, s akkor az ötödik játszma végén a japán „szamuráj” járhatta a győzelmi táncot. Most viszont esélye sem volt arra, hogy megismételje sikerét. Wawrinka – miként csaknem minden idei ausztráliai meccsén – most is meggyőző, erőteljes játékkal kerekedett felül.

Madison Keys (jobbra) búcsúztatta Venus Williamst
Madison Keys (jobbra) búcsúztatta Venus Williamst
Athit Perawongmetha / Reuters

Most aztán kiderül, mennyit érnek eddigi győzelmei! A huszonhét esztendős Djokovics ugyanis idáig egyetlen játszmát sem veszített, s egyébként is otthon van a Melbourne Parkban, hiszen az évek során 48 nyertes és csupán hat vesztes meccset jegyzett itt.

Az egyiket viszont éppen elődöntős vetélytársával szemben szenvedte el. Ez önbizalmat adhat Wawrinkának, s mostanában amúgy is hajszálnyi különbségek, másodpercnyi kihagyások döntenek valamelyikük javára. A legutóbbi két Australian Openen egyaránt összefutottak: a két évvel ezelőtti negyedik fordulós meccsen a szerb 12:10-re nyerte az öt fejezetben íródó thriller zárójátszmáját, míg a tavalyi nyolcaddöntő 9:7-es ötödik szettjének végén a svájci ünnepelhetett.

A címvédő és a világelső párharca mindenesetre a torna slágere lesz, s beárnyékolja amásik, szintén izgalmasnak ígérkező elődöntőt a brit Andy Murray (6.), valamint a Rafael Nadalt alázó cseh Tomas Berdych (7.) között.

A hölgyeknél a világelső ezúttal honfitárssal találkozik a döntőbe jutásért. Az amerikai Fed Kupacsapatban közös cél eléréséért küzdenek, ám a tizenkilenc éves Madison Keys most azt tervezi, hogy Venus után a másik Williams nővért, Serenát is legyőzi. Annak idején – négyesztendős korában – egy ajándékba kapott Williams-trikó volt az első lépés a teniszkarrier felé. A hétszeres Grand Slam-bajnok Venus (18.) most ellenfélként állt a háló túlsó oldalán, s harmincnégy évének és ragyogó karrierjének minden tapasztalatát felhasználva játszott, de a döntő szettben ifjú vetélytársa 1:3-ról is talpra tudott állni 192 kilométeres adogatásai, valamint bátorsága révén (6:3, 4:6, 6:4).

Serena a vártnál könnyebben nyert az előző fordulóban a kétszeres Australian Open-nyertes Azarenka ellen remeklő, ám ezúttal halványabban teniszező, tavalyi finalista szlovák Dominika Cibulkova (11.) ellen. A 6:2, 6:2-es eredmény hűen tükrözi, mennyire egyoldalú volt a meccs: Williams egyszerűen nem engedte levegőhöz jutni a pozsonyi játékost. A másik ágon már korábban tisztázódott, hogy Marija Sarapova (2.) és Jekatyerina Makarova (10.) orosz házi meccsen dönti el, melyikük lép majd pályára az aranymérkőzésen. Biztos tehát: a döntőben amerikai–orosz nagyhatalmi párharc következik.

A juniorok viadalát nézve pedig mi, magyarok is bízhatunk abban, hogy lesz finalistánk. Gálfi Dalma ötödik kiemeltként eddig valóra váltotta álmait, újabb győztes meccsével immár a legjobb nyolc között jár, s legközelebb a negyedikként kiemelt orosz-spanyol Bolsova Zadoinovval találkozik az elődöntő jogáért. Egy lépéssel előrébb tart Valkusz Máté a fiú párosban: a belga Wessels társaként a döntőbe jutásért meccsel egy ausztrál kettőssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.