Női tenisz: Agnieszka Radwanska a világbajnok

Szingapúrban, a női teniszezők WTA-világbajnokságán párosban érvényesült, egyéniben viszont borult a papírforma, már az elődöntőkben is. A torna páros vetélkedőjében a világelső Martina Hingis, ­Sania ­Mirza svájci, indiai kettős a legjobb négy között 6:4, 6:2-re lemosta a tajvaniakat, az aranymeccsen pedig 6:0, 6:3-ra verte a Muguruza, Suarez-Navarro spanyol tandemet, s ezzel immár huszonegy mérkőzés óta veretlen.

Az egyéni tornán a világelső – az amerikai lapok szerint gyermekáldás előtt álló – Serena Williams távollétében kinyílt a kapu a trónkövetelők előtt. A legutóbbi három vb-n nem volt esélyük a csúcsra érni, most pedig nem tudtak élni a lehetőséggel. A román Simona Halep (WTA-2.) a csoportkörben ragadt, a vb-újonc spanyol Garbine Mugu­ruza (3.) elsöprő lendülete az elődöntőben megtört, az orosz ­Marija Sarapova (4.) – szokásához híven – a döntő közelében került hullámvölgybe, a cseh Petra Kvitova (5.) pedig az aranymeccsen nem tudta győzelemre váltani helyzeti előnyét. A világbajnoki cím tehát a lengyel Agnieszka Radwanska (6.) ölébe hullott.

Győztes csók
Jeremy Lee / Reuters

Ám igazságtalan lenne kizárólag a vetélytársak hibáiból levezetni egy teniszező karrierjének legnagyobb sikerét. A huszonhat esztendős krakkói versenyző soha nem nyert Grand Slam-viadalt, ám a 17 tornagyőzelem és a top 10-es „bérlet" jelzi, hogy nem illetéktelen kezekbe került a vb-trófea. Az idősebbik Radwanska a sportág legnagyobb küzdőinek egyike. Amikor a US Openen nem jutott be a legjobb 16 közé, maga sem remélte, hogy így alakul számára az év hátralevő része. Első lett Tokióban és Tiencsinben, elődöntőt vívott Pekingben – ezzel mégis befért a világbajnoki nyolcak közé –, hogy aztán a vb-n megint mélyről kelljen felkapaszkodnia. Radwanska Sarapovától és Pennettától is kikapott, Haleppel szemben szintén vesztésre állt...

Majd az elődöntőben az eddigi öt találkozójukon soha le nem győzött Muguruza ellen az elveszített első szett után drámai harcban fordított (6:7, 6:3, 7:5). A Sarapovát 6:3, 7:6-ra felülmúló, kétszeres wimbledoni nyertes, 2011-ben világbajnok Kvitova a döntőben borzalmasan kezdett ellene, ám kiegyenlítette szetthátrányát, s amikor a döntő játszmában már 2:0-ra vezetett, minden jel arra mutatott, kettejük kilencedik találkozóján megszületik a cseh teniszező hetedik győzelme.

Radwanska azonban nem így gondolta: 6:2, 4:6, 6:3-as diadala után az ő számláját gyarapítja a győztest megillető 2,094 millió dollár. Mesés pénz a mesés teljesítményért. S az álom akár folytatódhat is. Tíz esztendővel ezelőtt a francia Amelie Mauresmo volt a legutóbbi teniszezőnő, aki Grand Slam-siker nélkül lett világbajnok. Aztán néhány hónappal később pótolta a „hiányosságot": 2006-ban nyert az Australian Openen és Wimbledonban is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.