Női póló, férfi zakó

Felemás nap volt a csütörtök Belgrádban: a magyar női válogatott 10:5-re nyert a vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében az olasz együttes ellen, s ma a holland csapattal játszik az aranyéremért, míg a férfiak 8:5-re kikaptak Montenegrótól, s holnap a harmadik helyért a görögökkel találkoznak.

Bujka gyönyörű támadás után lőtt az olasz csapat hálójába; ekkor már 5:2-re vezetett a magyar női válogatott Belgrádban, a vízilabda Euró­pa-bajnokság elődöntőjének második negyedében. Bíró Attila szövetségi kapitány együttese remekül kezdett, a kapuban Gangl lehúzta rolót, a védők kiválóan fogták az ellenfél védőit, elől pedig férfiasan támadtak a játékosok.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az itáliai együttes tempózott az eredmény után, többször került emberelőnyös helyzetbe, de hiába. A magyar női pólósok szinte nem tudtak hibázni, Keszthelyi, Illés, Czigány gólját még az itáliai szurkolók is megtapsolták volna, ha nem kedvenceik a szenvedő felek. A gálaelőadás vége 10:5 lett, következhet tehát ma este a vb-második holland válogatott elleni döntő. Az ellenféltől a magyar válogatott első belgrádi csoportmeccsén 14:10-re kikapott, de azóta nagyot javult a játéka.

Ha Európa-bajnok lesz a csapat, megváltja a riói repülőjegyet; ha nem, következik a tavaszi olimpiai kvalifikációs selejtező.

A magyar férficsapat is követni akarta a hölgykollégákat, ehhez Montenegró válogatottját kellett legyőzni az Eb elődöntőjében. A délszláv válogatottal 2013-ban a barcelonai vb döntőjében találkozott a válogatott, s Nagy Viktor kiváló védéseinek köszönhetően 8:7-re győzött. Tavaly a kazanyi világbajnokságon az 5. helyért játszott a két együttes, akkor a ­montenegróiak 10:9-re nyertek.

Pezsgett a víz a belgrádi uszodában, hatalmas volt a küzdelem. Nagy és Scsepanovics megmutatta, milyen is a jó kapus, nem véletlen, hogy az első gólig az ötödik percig kellett várni: Varga Dénes ott folytatta, ahol kedden a horvátok ellen abbahagyta (1:0). Mladan Janovics gyorsan egyenlített, majd Kis harcolt ki ötméterest, a büntetőt – nem fogják kitalálni – Varga Dénes értékesítette. Nem sokáig örülhettünk: megint Mladan Janovics talált a kapuba (2:2).

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A második negyedben az ellenfél átvette a vezetést – Nikola Janovics célzott pontosan –, ám a magyarok újonca, Manhercz úgy egyenlített, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. A nagyszünetre azonban a montenegróiak mehettek előnnyel: fél perccel a negyed vége előtt Brguljan babrált ki Naggyal (3:4). Aztán a harmadik negyedben újra ­Brguljan volt eredményes, de Manhercz sem akart lemaradni mögötte, ő is megszerezte a második gólját. Majd Nikola Janovics ötmétereshez juttatta csapatát, ám Nagy a kapufára tolta Mladan Janovics labdáját (4:5).

A záró játékrészben sikerült egyenlíteni – Hosnyánszky lőtt a jobb alsó sarokba –, de a hajrában montenegrói gála következett. Ivovics parádés akciót fejezett be, s ő érte el az utolsó gólt is, közben pedig Vukcsevics „köszönt be". Montenegró 8:5-re győzött, és megváltotta riói repülőjegyét. A magyar csapat holnap a bronzéremért, a tavasszal pedig az olimpiai kvalifikációs tornán az ötkarikás szereplésért küzd.

További eredmények

Nők: Hollandia–Spanyolország 9:9, ötméteresekkel 6:5. A mai program. A harmadik
helyért: Olaszország–Spanyolország (18.45). Döntő: Magyarország–Hollandia (20.15).

A holnapi műsor

Férfiak: A harmadik helyért: Görögország–Magyarország (16.15). Döntő: Szerbia–Montenegró (17.45).

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.