A Bayern nem ér rá ünnepelni

„Akár egy ezüstlakodalom” – mondta mámorosan a Bayern München huszonötödik német bajnoki aranyérméről 1974 világbajnoka, Franz Beckenbauer. „Bajnokok vagyunk, de vannak még terveink” – említette kevésbé érzelmesen 2014 világbajnoka, Mario Götze (akit februárban, a Hamburg elleni 8-0 után „Messi-Götzének” nevezett a Kicker sportmagazin).

Ma este a német kupa elődöntőjében (tv: Sport1, 20.15) a Dortmundot szeretné legyőzni a csapat. Ez már csak azért sem lehetetlen küldetés, mert Mats Hummels, a Borussia szintén vb-aranyérmes védője joggal emelte ki: „A Bayern a világ három legjobb együttese közé tartozik, és otthonában különlegesen erős.” A Bundesliga nyolcadik helyén álló Dortmund jelenleg más kategóriába tartozik – az örök vetélytársak között a bajnoki tabellán 37 pont különbség van –, de a sárga-fekete gárda emlékezetessé akarja tenni emblematikus mestere, Jürgen Klopp búcsúját. S mi volna szebb a Bayern elleni diadalnál? (Talán csak a trófea elhódítása.)

Schweinsteiger, az idei Hertha-ölő
Schweinsteiger, az idei Hertha-ölő
Kai Pfaffenbach / Reuters

Amúgy minden a müncheniek mellett szól. Az évad eddigi tétmeccsein 33 győzelem, 6 döntetlen és mindössze 3 vereség a Bayern mérlege, ráadásul a sikerek között olyan gólparádés gálaelőadások is vannak, mint a múlt év őszén három napon belül bemutatott Werder Bremen elleni 6-0 és az AS Romával szemben elért 7-1 – ez volt a futball Oktoberfestje –, majd tavasszal a Sahtyor Donyeck 7-0-ás, a Paderborn 6-0-ás, a Porto 6-1-es „kiterítése”. Az sem akármi, hogy Pep Guardiola edzőpápa gárdája huszonöt mérkőzést nyert meg kapott gól nélkül, így hát a klubfőnök Karl-Heinz Rummeniggének minden oka megvolt a dicséretre: „Teljes elismerésem a játékosoknak és a szakvezetőnek, amiért ilyen fantasztikus évadot produkáltak a válogatott világbajnoki aranyérmét követő esztendőben.”

A Bayern tavaly a huszonhetedik fordulóban ünnepelte bajnoki címét, most a harmincadikban tette végérvényessé elsőségét. Hovatovább a legkedvesebb ellenfele lesz a Hertha, mert a müncheni együttes a múlt évben is a berlini csapattal vívott mérkőzés (3-1) után tarthatta a koronázási ceremóniát. Ugyanebben a körben 1973-ban, a Kaiserslautern 6-0-ás legyőzésével vált behozhatatlan listavezetővé, s ha már a hetvenes éveknél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy annak a dekádnak a kezdetén (1971 novemberében) a Bayern 11-1-es csapást mért a Dortmundra. Gerd Müller négy gólt szerzett, és 1-es osztályzatot kapott. A legjobb érdemjegyet egyedül ő érdemelte ki a „tizenegyesek” közül...

A Bayern fölénye a kupában még nagyobb: az „állás” a Dortmunddal szemben 17-3. A Borussia annyi alkalommal nyerte el a serleget, ahány döntőt a müncheni csapat elveszített... Az örök rangsor – az előző két alkalommal is győztes – vezetőjét a második helyezett Werder (10 döntőből 6 győzelem) szintén jó messziről követi, a Schalke (12/5) már sokkal inkább tapad a brémai együttesre.

Azért ez az elődöntő még nincs lejátszva, a dortmundiak nem csupán ámítják magukat, amikor arra gondolnak, hogy a futballban – miként az életben – minden megtörténhet. A másik ágon holnap a harmadosztályú Bielefeld találkozik a Wolfsburggal...

Barcelonától Leicesterig

Hétközi fordulót tartanak a spanyol és az olasz bajnokságban.

A La Ligában kedden rendezik a Barcelona–Getafe és a Bilbao–Real Sociedad találkozót (Sport2, 20 és 22), míg szedán játsszák a Real Madrid–Almeria és a Villarreal–Atletico Madrid mérkőzést (Sport2, 20 és 22). Az állás: 1. Barcelona 81 pont, 2. Real Madrid 79, 3. Atletico 72.

A Serie A-ban kedden az Udinese–Internazionale meccs lesz műsoron, s a szerdai programban szerepel a Juventus–Fiorentina (Digisport1, 20.25), a Lazio–Parma, a Sassuolo–AS Roma találkozó. Az állás: 1. Juventus 73, 2. Lazio 59, 3. AS Roma 58.

Ugyancsak szedán pótolják a Leicester–Chelsea mérkőzést az angol Premier Ligában (Digisport2, 20.40). Az állás: 1. Chelsea 77 (33 mérkőzés), 2. Manchester City 67 (34), 3. Arsenal 67 (33).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.