NHL: a Boston nyerte a Stanley Kupát

Korántsem teadélutánt tartott szerdán a Boston Vancouverben, noha a nyugati parti ötórai kezdés éppen uzsonnaidőnek felelt meg a Rogers Arénában. A Bruins az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság döntőjének hetedik, mindent eldöntő mecccsén magabiztosan, 4:0-ra győzte le a hazai Canucks-t.

Ezzel 39 év elteltével nyerte el az NHL csúcsát jelentő Stanley Kupát. A bostoni sportrajongók aligha panaszkodhatnak: hét éven belül immár negyedik utcai parádéjukra készülhetnek. Amerikában - igazi különlegességként - az új-angliai nagyváros csapatai mind a négy nagy csapatsportban feljutottak azóta a csúcsra (korábban: a Patriots amerikaifutballban, a Red Sox baseballban, a Celtics pedig kosárlabdában.)

Bostonba vándorol a Stanley-kupa
Boston Bruins' Zdeno Chara celebrates with the Stanley Cup after the Bruins defeated the Vancouver Canucks to win Game 7 of the NHL Stanley Cup hockey playoff in Vancouver, British Columbia June 15, 2011. REUTERS/Ben Nelms (CANADA - Tags: SPORT ICE HOCKEY IMAGES OF THE DAY)

Sokat elárul az NHL-ről és a kanadai hokiról is: a kanadai csapatot, amely még soha nem nyert Stanley Kupát a klub történetében, valójában kanadaiak fektették kétvállra. Az első harmad vége felé először Patrice Bergeron vette be a Canucks hálóját (1:0). A másodikban pedig hiába támadott elkeseredetten és lőtt kapura jóval többet a hazai csapat, a bostoni, de szintén juharleveles Brad Marchand következett (2:0), majd Bergeron sodorta be a pakkot a vonalon túlra (3:0). (E találat érvényességével kapcsolatban volt némi bizonytalankodás, de a bíró végül megadta.) Bergeron góljaihoz hozzátartozik: ugyanazon a jégen talált be válogatott társának, Roberto Luongónak, amelyen tavaly mindketten olimpiai bajnokok lettek. A harmadik harmadban már nem változott érdemben a játék képe: a Vancouver hiába ostromolt, hét perccel a lefújás előtt emberelőnyét sem tudta kihasználni, kritikus helyzetben. Marchand viszont a tizennyolcadik percben ismét meglepte Luongót (4:0). A legértékesebb játékosnak (MVP) Tim Thomast, a Boston hálóőrét - és egyetlen karakteres amerikai játékosát! - választották. Ő az NHL történetének egyetlen kapusa, aki nagydöntő hetedik meccsén nem kapott gólt idegenben.

A Stanley Kupa így egy év szünet után került ismét Kelet bajnokához (és hatodszor a bostoni "mackókhoz" .) A Vancouver kudarcával az NHL ötödét kiadó kanadai klubok csaknem két évtizede, a Montreál 1993-as bajnoki győzelme óta nem nyertek finálét. A Canucks ugyan magabiztos volt a Nyugati főcsoport alapszakaszában, de már a rájátszás elején bizonytalankodott, és csaknem kiesett a nyolcadik helyen bejutott (igaz, címvédő) Chicago Blackhawksszal szemben. A Boston a mostani nagydöntőben előzőleg, kétszer is megalázó vereséget mért ellenfelére (8:1, 4:0), a Vancouver pályaelőnye pedig megkímélte a bostoni TD Gardent attól, hogy a Madison Square Garden tizenhét évvel ezelőtti sorsára jusson. A New York Rangers elleni vereségbe beletörődni nem tudó kanadai szurkolók akkor alaposan levezették a feszültséget a patinás sportcsarnokon...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.