NFL: veszélyben a szezon

Edzések, passzok és touchdownok helyett pereskedéssel készülhet az NFL a folytatásra, miután nem tudtak megegyezni a tulajdonosok és a játékosok. Bizonytalanná válhat a februári Super Bowl sorsa is, de van, aki szerint mégis tárgyalásos megoldás várható.

Peyton Manning, Tom Brady, Drew Brees eddig az amerikaifutball-stadionokban voltak főleg ismertek, a sztárirányítók azonban hamarosan új poszton mutatkozhatnak be: felperesként a tárgyalóteremben. Könnyen a bíróságon folytatódhat ugyanis a tengerentúli profi liga, az NFL tulajdonosainak, illetve játékosainak vitája, miután pénteken - magyar idő szerint késő éjjel - két hét után összeomlottak Washingtonban tárgyalásaik. Ezek tárgya az éjfélkor hatályát vesztő kollektív szerződés volt. A határidőt előzőleg már kétszer módosították. A nézeteltérés fő oka az: nem tudnak megegyezni évi mintegy 9 milliárd dollár bevétel elosztásáról Amerika legnépszerűbb sportjának háza táján.

Peyton Manning
Manning

A milliárdosok (tulajok) és milliomosok (játékosok) vitájaként is leírt konfliktus annyira elmérgesedett, hogy az elmúlt csaknem negyedszázad legkomolyabb patthelyzetét idézheti elő a sportágban. Az amerikai munkajogban a "lock-out" épp a fordítottja a sztrájknak: az előbbinél a munkaadó nem engedi dolgozni a munkavállalót. Ezzel bizonytalanná válhat, hogyan alakul az NFL 2011-12-es szezonja, beleértve az azt megkoronázó Super Bowl XLVI-ot, amit a tervek szerint jövő február elején rendeznének Indianapolisban.

Az NFLPA, a játékosszövetség megpróbálta most elejét venni, hogy a tulajok - két értelemben is - leküldhessék a pályáról. Pénteken bejelentette: megmarad érdekképviseleti szervezetként, de megszűnt a szerepe, mint a játékosok a kollektív szerződésről tárgyalni hivatott kizárólagos fórumának. - A játékosunió kisétált a tárgyalásokról. Más stratégia mellett döntöttek, ez az ő választásuk - közölte Roger Goodell, az NFL első embere. - A liga hozta a nyakunkra ezt a harcot. Nagyon sajnálom, hogy önöknek, drukkereknek el kell ezt viselniük. Számunkra a futball nem csak játék - "csiripelte" a Twitteren Brees. Jerry Richardson, a Carolina Panthers tulajdonosa azt üzenete a "párducok" szurkolóinak: ne csüggedjenek, szerinte időben megszületik a megállapodás, mégpedig a tárgyalóasztal mellett.

A The New York Times pesszimista konfliktus-"kiskátéja" szerint a következő helyzet állhat elő: elvileg a liga kívülállókkal is pótolhatja a játékosokat. "Lock-out" idején nincs ún. szabad ügynökség, átigazolás, és a leigazolások sem éppen akadálytalanok: draftolni ugyan lehet, de szerződést kötni már nem. "Repülhetnek" a naptárból a mérkőzés nélküli szabad hetek.

A legutóbbi két Super Bowl közvetítése az amerikai televíziózás mindenkori két legnézettebb műsora. Pér hete a Green Bay Packers sikerét átlagban 111 millióan követték figyelemmel a képernyők előtt. De akad olyan is, aki próbálja humorosan felfogni a válságot. Az ESPN sportcsatorna szakkommentárora szerint jól járnak például a Cincinnati Bengals szurkolói. Annál ugyanis, hogy nem nézhetik kedvenceiket, csak az rosszabb, ha nézniük kell őket. De a tréfás kedvű szakértő örömtáncokat jósol a rendszerint félig üres templomokhoz szokott prédikátorok vagy az amerikai cégvezetők környékén is, ha lerövidül vagy elmarad a szezon. Utóbbiak egy becslés szerint évi 9,2 milliárd dollárt veszítenek azzal, hogy beosztottjaik munkaidőben "álomcsapatokat" állítanak össze. Minek is épült viszont egy új, ezerszobás Marriott Indianapolisban.?             

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.