Nézzenek a főtáblára!

Nagy erdő volt piros-fehér sálakból és zászlókból a Puskás Ferenc stadion környékén kedd délután és este, mert Debrecen lakosságának egy része erre a napra áttelepült Budapestre.

Még az aréna VIP-páholyában is a DVSC mezét viselte sok nagyon fontos ember, és a BL-selejtező kezdete előtt Dzsudzsák volt a hajdú-bihari sztár, hiszen a dresszek többségén az Eindhoven nyírlugosi légiósának a neve virított.

aztán mindent vitt a P, R, S szektort megtöltő tábor hatalmas drapériája, ezzel a felirattal: "Előttem kilométerek, mögöttem mérföldek. Néhány óra múlva egy új világban érek földet." S amikor a szomszédos Keleti pályaudvarra a tatabányai személyvonat befutott, a leszálló utasok tisztán hallhatták, hogy a Vasutas kifutott...

Hamarosan viszont döbbent "húúúú" visszhangzott a stadionban, mert Szarmov tizennyolc méterről védhetetlennek tetsző lövést küldött kapura; Polekszics nem is tudott hárítani, de a felső léc mentett. Nem úgy a másik oldalon: a 13. percben Szarmov a saját tizenhatosán belül elvesztette a labdát Coulibalyval szemben, és a visszagurítást Varga tökéletes mozdulattal küldte tizenhétről a bal felső sarokba (1-0). Kicsit késett a DVSC: Bulgáriában már a 12. percben 1-0 volt a javára...

A vendégek azonban változatlanul felnyomultak, olyanynyira, hogy nemegyszer csak két játékosuk, Rabeh meg Topuzakov állt "hátul" - azért az idézőjel, mert előfordult, hogy a hátvédpáros is a debreceni térfélen tartózkodott -, és a 26. percben bizony megint ki kellett imádkozni a labdát a magyar kapuból. Hrisztov hallatlanul megforgatta Komlósit, aki a sokadik cseltől le is ült, és csupán abban volt köszönet, hogy a bolgár center a szóló végén mellé lőtt...

Ám hiába szorongatott - a nézők számára is szorongatóan - a Levszki, a Debrecen a legideálisabb módon vette el a vetélytárs harci kedvét: újabb góllal. A 35. percben Rudolf a bal oldalról, húsz-huszonkét méterről, hirtelen kapura rúgott, és labdája szédítő légi út végén csapódott a bal felső sarokba (2-0).

A második félidőben is főként a Debrecen térfelén folyt a küzdelem, ekkor azonban már szándékosan húzódott hátra a DVSC, és a szófiaiak játéka nélkülözte az addigi lendületet. Majd - általános ováció közepette - beállt Dombi, és első akciójából csak azért nem adott gólpasszt Vargának, mert a középpályás kicsit lassan húzta el a labdát a kapus mellett, így a visszavetődő Petkov mentette a szinte menthetetlent.

Ezzel együtt már tárva-nyitva volt a bálterem ajtaja, még akkor is, ha Polekszicset előbb Taszevszki, majd Dimitrov is megtornáztatta. (A kapus mindkétszer minimum C elemet mutatott be.) És a Debrecen át is lépte a küszöböt, bevonult a BL-történetbe az európai elit liga második magyar részvevőjeként. Az FTC bejutása óta tizennégy esztendőt kellett várni erre, de vége a csaknem másfél évtizedes böjtnek.

Figyelem, figyelem! Lokomotív érkezett a 32-es vágányra...

Debrecen-Levszki Szófia 2-0 (2-0)

BL-selejtező, Puskás Ferenc stadion, 32 000 néző. Jv.: Larsen (dán).

Debrecen: Polekszics - Bodnár, Mészáros, Komlósi, Leandro - Czvitkovics (Fodor, 81.), Varga, Ramos, Szakály (Dombi, 58.) - Rudolf (Oláh, 89.), Coulibaly.

Levszki: Petkov - Benzoukane, Rabeh, Topuzakov, Minev - Szarmov, Bardon, Jovov
(Dimitrov, 70.) - Ze Soares, Hrisztov (Ortega, 76.), Joaozinho (Taszevszki, 60.).

Gól: Varga (13.), Rudolf (35.).

Bajnokok Ligája

selejtező, negyedik forduló (play-off) visszavágók

Debrecen-Levszki Szófia2-12-0
Maccabi Haifa-Salzburg2-13-0
FC Zürich-Ventspils 3-02-1
Anderlecht-Lyon 1-51-3
Atletico Madrid-Panathinaikosz 3-22-0

Debrecen-Levszki Szófia          2-1       2-0

Maccabi Haifa-Salzburg           2-1       3-0

Fiorentina-Sporting Lisboa 2-2
Stuttgart-Timisoara 2-0
Arsenal-Celtic 2-0
APOEL Nicosia-FC Köbenhavn 0-1
Olimpiakosz-Seriff Tiraspol 2-0

FC Zürich-Ventspils      3-0      2-1

Anderlecht-Lyon           1-5       1-3

Atletico Madrid-Panathinaikosz             3-2       2-0

Fiorentina-Sporting Lisboa       2-2       1-1

Stuttgart-Timisoara       2-0      0-0

Arsenal-Celtic   2-0       3-1

APOEL Nicosia-FC Köbenhavn            0-1       3-1

Olimpiakosz-Seriff Tiraspol      2-0       1-0

 

A győztes csapatok feljutottak a BL főtáblájára, a vesztesek az Európa Ligában folytatják a küzdelmeket.

 

Győztes csapat!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.