Sarapova két játszmában nyert a női vb első kiemeltje ellen

Az első igazi nagy rangadót a keddi játéknap hozta a női vb-n, hiszen a világrangsor második és negyedik helyezettjének mérkőzése igazi slágermeccs.

Főleg akkor, ha tudjuk, hogy a címvédő és ranglistavezető amerikai Serena Williams sérülés miatt otthonról kénytelen szemlélni a társak idei gáláját. Azt pedig, hogy nem csupán a számok, hanem az aktuális formák is igazolják a csúcstalálkozó minősítést, már sejthettük a szingapúri rajtsebességből.

A WTA-világbajnokság első körében a román Simona Halep, az első kiemelt – visszavágva a US Open-elődöntőben elszenvedett vereségért – szinte lemosta a pályáról az olasz Flavia Pennettát (7.), a csaknem fél esztendeig tartó sérülése után első befejezett tétmeccsét játszó orosz Marija Sarapova (3.) pedig csaknem háromórás, színvonalas ütésváltásban kerekedett felül a szívós lengyel Agnieszka Radwanskán (5.).

Kedden előbb a nyitány vesztesei feszültek egymásnak (némi meglepetés, hogy a profi pályafutását e tornán befejező Pennetta 7:6, 6:4-re nyert), ezután következtek a főszereplők. Halep a tavalyi világbajnokság második körös csodájának megismétlésében bízott (az akkori csoportmeccsen nyerni tudott a későbbi világbajnok Serena ellen), a 28 esztendős Sarapova pedig abban reménykedett, hogy elkönyvelheti pályafutása huszadik nyertes világbajnoki partiját – ennél több (26) sikeres vb-meccsel csak Serena Williams büszkélkedhet –, s a győzelemmel gyakorlatilag megváltja belépőjét az elődöntőbe.

Nos, 1 óra és 54 percnyi élvezetes csata után kiderült, az orosz klasszis álmai váltak valóra – a szoros első játszma után a másodikban már 5:1-re is vezetett, ám a vége 6:4, 6:4 lett –, s menetel előre azon az úton, hogy 2004 után ismét világbajnok lehessen.

Diadalittas Sarapova
Diadalittas Sarapova
Edgar Su / Reuters

A két maratoni mérkőzést végigtrappoló Sarapova nem tetszik fáradtnak, játékán nem látszik a hosszú kihagyás; egyelőre úgy néz ki, a háttérben meghúzódó segítők jól felkészítették. Igazi nemzetközi csapat dolgozik az ötszörös Grand Slam-bajnok sikeréért: edzője holland (Sven Groeneveld), bemelegítő partnere német (Dieter Kindlmann), fizioterapeutája francia (Jerome Bianchi), erőnléti edzője japán (Jutaka Nakamura).

Ami Halepet illeti: a vereség ellenére továbbra is előhúzhat egy reményt adó momentumot a múlt esztendőből: csoportbeli ellenfelével játszotta tavaly is a döntőt, tehát van még esély arra, hogy első kiemeltként érvényesítse a papírformát, s a Sarapova elleni esetleges csúcstalálkozón visszavágjon a mostani vereségért. Ehhez azonban már nincs több botlási lehetőség. Csütörtökön Halep–Radwanska és Sarapova–Pennetta mérkőzéssel zárul a csoportkör.

A másik ágon még most következik a második forduló. Ma előbb a prágai rangadón a vb-t csehül kezdő 2011-es világbajnok Petra Kvitova és a honfitárs Lucie Safarova a továbbjutást valószínűleg eldöntő meccset vív, majd a nyitányt győzelemmel ünneplő vb-újonc spanyol Garbie Muguruza találkozik a német Angelique Kerberrel.

S noha a párosok küzdelmei általában „árnyékban” zajlanak, a magyar teniszrajongó ezúttal megkülönböztetett figyelmet szentel e csatározásoknak, hiszen ritka, mint a fehér holló, hogy honfitársunkért szoríthassunk a világelit mezőnyében. Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic ellen már túl van a balsikerű bemutatkozó meccsen, ám szerda reggel,mire a nap otthon felkel, a kettős javíthat a világbajnokságot szintén vereséggel kezdő amerikai Raquel Kops-Jones és Abigail Spears ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.