Német futballfieszta: egészségére, Merkel kancellár!

Az Argentína elleni győzelem után együtt sörözött a játékosokkal az öltözőben Angela Merkel német kancellár, akit Schweinsteiger, Podolski és a többiek hatalmas üdvrivalgással fogadta

A vasárnapi német sajtó értesülése szerint a csapat tagjai - a 2006-os világbajnokságra emlékezve - beszédet vártak a kancellártól, aki azonban a meghatottságtól könnyeivel küszködve csak annyit tudott mondani: "Ez egy álom volt" írja Pietsch Lajos, a távirati iroda berlini tudósítója.

Az újságok ebben kivétel nélkül egyetértettek az általuk az elmúlt napokban az elnökválasztás viszontagságai miatt rendkívül élesen bírált Merkellel úgy értékelve, hogy - amint a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung fogalmazott - Németországnak "álomcsapata" van. A Welt am Sonntag a 4-0-ás győzelem kapcsán Németország legszebb tangójáról írt, a Bild am Sonntag pedig arról, hogy az országnak ismét vannak hősei. A Der Tagesspiegel pedig az újabb nyári mesét vetítette elő, a lapokból azonban meglehetősen óvatosan ugyan, de egyértelműen kicsengett, hogy a négy évvel ezelőtti harmadik helynél ezúttal többre, azaz arra számítanak, hogy 1954, 1974 és 1990 után Németország megszerzi negyedik világbajnoki címét.

Angela Merkel a lelátón ünnepel
German Chancellor Angela Merkel (R) celebrates Germany's fourth goal next to South Africa's President Jacob Zuma during the 2010 World Cup quarter-final soccer match against Argentina at Green Point stadium in Cape Town July 3, 2010. REUTERS/Kai Pfaffenbach (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)

Természetesen az újságok a kapus Neuertól a gólkirály Kloséig felsőfokon írtak a játékosok teljesítményéről, és szó szerint agyba-főbe dicsérték Joachim Löw szövetségi kapitányt. Az egyik legjellemzőbb gondolatot ugyanakkor a Der Tagesspiegel fogalmazta meg. Az újság ugyanis arról írt, hogy a német válogatott az elmúlt hetekben a súlyos gazdasági és pénzügyi problémákkal, heves belpolitikai vitákkal küszködő országot a gondokat felejtető, páratlan és csodálatos élménnyel ajándékozta meg. A csapat az egész országot lázba hozta, fellelkesítette.

A trópusi hőség ellenére a hatalmas kivetítők előtt szombaton ismét száz- és százezrek táncoltak, és az Anglia, majd az Argentína elleni páratlan siker még a politikát is a feje tetejére állította. A sokat kritizált kancellár futballrajongásának, az öröm legőszintébb és legemberibb kinyilvánításának köszönhetően ismét belopta magát az emberek szívébe, az újonnan megválasztott államfő, Christian Wulff pedig hétvégi beiktatási beszédében az integráció mellett elkötelezettsége kapcsán a török származású, rendkívüli tehetséget, Mesut Özilt említette. A német válogatott a boldogság megtestesítőjévé vált, mintegy jelezve, hogy a társadalomnak szüksége van hősökre - írta a lap, hozzátéve, hogy ezeket a hősöket - mint most a labdarúgókat - egyre inkább a szórakoztatóipar területén találja meg.

A lapok egyetértettek ugyanakkor abban, hogy a siker záloga a kemény munka. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint a következetes és kemény munka volt az, ami különösen a két utolsó mérkőzésen a szemet gyönyörködtető és legfőképp eredményes játékhoz, az eddigi sikerhez vezetett. Löw szövetségi kapitánynak olykor finomhangolással, olykor pedig kemény szóval - ha kellett dühkitöréssel is - sikerült egy olyan csapatot kovácsolnia, amely lelkesedésben, az egymás iránti elkötelezettségben, az egymásért való játékban talán minden korábbi német válogatottat felülmúl. Játéktudásban még nem, az azonban vitathatatlan, hogy Bastian Schweinsteigerrel, Philipp Lahmmal, Lukas Podolskival, Mesut Özillel és Sami Khedirával az élen a csapat rendkívüli és fiatal tehetségekből áll. A lapok egyértelműen a középpályás Bastian Schweinsteigert nevezték a csapat lelkének, a Bayern München 1984-ben született középpályását a világ egyik legjobb labdarúgójának minősítve. 

Löw érdemeként említették az újságok azt is, hogy a szövetségi kapitány mindvégig kitartott a klubjaikban az elmúlt hónapokban felettébb szürke teljesítményt nyújtó Miroslav Klose és Lukas Podolski mellett, és mindketten újjászületve, fantasztikus játékkal és legfőképpen gólokkal hálálták meg a bizalmat. Joachim Löw megreformálta a német labdarúgást - írták a lapok, utalva arra, hogy a válogatott régóta nem nyújtott a mostanihoz hasonló, látványos és eredményes játékot. És - több más mellett - Löw érdemének tudják be a páratlan csapatszellemet is.

A világbajnokság előtt a német szakértők többsége úgy vélekedett, hogy a spanyolok jelenleg a világ legjobbjai, és ők a fő esélyesek. Az Argentína elleni kiütéses győzelem után ugyanakkor az általános vélekedés az, hogy a jelenlegi német válogatott az elődöntőben képes Spanyolország legyőzésére. Sőt még többre is, de bárhogy is alakulnak a dolgok, a fiatal és tehetséges válogatott nagy menetelése még csak most kezdődött - írták a vasárnapi német újságok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.