Nem minden indián kér az öt karikából

Bő egy évvel a téli olimpia előtt Vancouver pénzügyi nehézségekre is készül, egyes őslakosok pedig vízipisztollyal várnák a lángot.

A játékok úgy zárulnak deficittel, mint ahogy egy férfi gyereket szülhet - mondta magabiztosan Jean Drapeau, Montréal polgármestere az 1976-os játékok előtt. Nos, a québeci nagyváros két évvel ezelőtt fizette vissza 1,5 milliárd dolláros adóssága utolsó részletét.

A 2010-es téli olimpia házigazdáját, Vancouvert a pénzügyi válság és a NOB belga elnöke is mértékletességre inti. - Meg kell győződnünk róla, hogy a játékok ne legyenek túlbonyolítva, túl nagyra és költségesre tervezve. Márpedig minden kérés, hogy legyen több versenyszám, sportoló és magasabb szintű szolgáltatás, ehhez vezet - mondta Jacques Rogge. A kanadai szervezőbizottság elnöke, John Furlong egyelőre úgy véli: nincsen baj az anyagiakkal, noha két céges főszponzor, a Nortel és a GM Canada is megszenvedi a válságot.

Az 1,63 milliárd dolláros működési költségek felét fedezik a mecénás vállalatok. - Egyszerűen nem gondolhatjuk, hogy nem lesznek előttünk kihívások. Biztos lesznek: majd ezekhez kell igazodnunk. De egyelőre mindent időben utaltak a számlánkra - így Furlong.

"Kisebb" tűzoltásra persze így is szükség van. Gond van például a hajókkal, amelyek ötezer biztonsági ember szállásául szolgálnak majd. Főképp viszont a 3 ezer sportoló elhelyezésére épülő olimpiai faluval kapcsolatban merülnek fel kérdőjelek. Az egymilliárdos költségvetésű építkezés hátterét a Fortress Investment Group kockázati alap adja, amely - micsoda tőzsdei meglepetés! - 20 millió dolláros veszteséggel zárta a harmadik negyedévet, a tavaly ilyenkori 111 milliós nyereség után. A vancouveri városi tanács, amely korábban 193 milliós hitelgaranciát adott a Fortressnek, most 100 milliót szavazott meg pluszban a túlcsorduló költségekre.

Nem áll jól a kivitelező Millennium sem, amelynek jövő ilyenkorra kellene befejeznie az építkezést - a városban másutt leálltak a fejlesztései. És a turistákra sem lehet már úgy számítani. Ha hinni lehet Kevin Wamsley olimpiakutató kanadai professzornak, a válság éppen a játékokat kedvtelésből felkereső felső-középosztálybeli réteget érinti a legérzékenyebben. A helyiekkel pedig nem lehet őket kipótolni, mert nem bírnák a jegyek és szolgáltatások árát.

Aki azt gondolja: ezzel minden rossz előjelet kipipált, az nem számolt az indiánokkal. Sokan őseik földjének elbitorlására akarják majd felhívni a figyelmet Vancouverben, és máris mozgolódnak a tüntetések előkészületeivel. Van olyan törzsfőnök, aki felvetette: különleges erősségű vízipisztolyokkal várják majd az olimpiai lángot. - Nehéz lelkesnek lenni egy grandiózus, többmilliárd dolláros marketingprojekttel kapcsolatban, miközben népünk British Columbiában és országszerte nyomorban tengődik - kommentálta ezt Stewart Phillip, a tartományi törzsfőnökök elnöke.

Pedig Kanada népi büszkeség forrásává akarja tenni a láng útját. Hivatalosan az indiánokat is tömörítő Első Nemzetek Gyűlése is elfogadta, hogy az érintse mintegy száz településüket. A világ második legnagyobb kiterjedésű országában megteremtik a lehetőséget, hogy a fáklya annyit - szárazföldön és vízen 35 ezer kilométert, levegőben még 10 ezret - haladjon, amennyit egyetlen államban még sohasem. Messze lepipálva Montréalt és Calgaryt (1988) is, jövő novembertől 106 nap alatt 12 ezer kiválogatott jelentkező több mint ezer településre, köztük a világ legészakabbi lakott részére viszi el.

A kanadaiak 90 százaléka legfeljebb egyórányi autóutat követően találkozhat vele. A válogatás még nem történt meg: a calgary-i olimpiára húsz évvel ezelőtt 6,6 millióan jelentkeztek fáklyavivőnek - a 6500 akkori szerencsés között egy 101 éves aggastyán és egy négyéves kisfiú is volt.

(WASHINGTON)

Láng nélküli szervezők az olimpia térképe előtt
Láng nélküli szervezők az olimpia térképe előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.