Universiade: Nem meglepő a magyar döntés

A magyar küldöttség költségvetési gondokkal indokolta azt, hogy visszavonják a 2019-es Universiade pályázatot, és később újra próbálkoznak.

Pénzügyi indokokra hivatkozott a magyar küldöttség, amikor visszavonták a 2019-es Universiade pályázatot – mondta lapunknak szombat este Yvan Dufour, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) sajtótitkára, miután a szervezet végrehajtó bizottsága a Brüsszel melletti La Hulpe-ben megvitatta és eldöntötte, hol lesznek a 2016-es Egyetemi Világbajnokságok, s ki rendezheti a 2019-es téli és nyári Universiade játékokat. Mint Dufour elmondta, ismertei szerint nem volt különösebb vita, vagy kérdés a magyar visszalépéssel kapcsolatban a találkozón.

A 2013-as kazanyi Universiadén meggyullad a láng
Fireworks explode as the flame is lit at the opening ceremony of the 27th Universiade Games in Kazan, 720 km (450 miles) east of Moscow, Russia July 6, 2013. REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool (RUSSIA - Tags: EDUCATION SPORT) - RTX11FAV

Dufour azt is közölte, a döntés nem volt meglepő, hiszen – sajnos, tette hozzá – gyakori, hogy a városok visszalépnek. – Érthető, elég nagy rendezvényről van szó – mondta, hozzátéve, hogy a visszalépés nem befolyásolja a 2023-as pályázat sikerességét.

A téli játékokat a szombati döntés értelmében Krasznojarszk kapta, mely egyetlen jelölt volt, ahogy az sem volt meglepetés, hogy a nyári játékok rendezési jogát Brazíliaváros nyerte el, miután – Baku október végi kiszállása után – pénteken Budapest is visszalépett.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és az Universiade Pályázat Előkészítő Bizottság közös közleményben tudatták pénteken, hogy mégsem pályáznak a 2019-es Universiadéra, legkorábban 2023-as időpontban lehet esélye a kandidálásnak.

A halasztási döntés oka a közlemény szerint, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséggel folytatott tárgyalásokon kialakult rendezési feltételek alapján – különösen a fizetendő rendezési díjak összege és esedékessége miatt – Magyarország nem tud vállalkozni 2019-es Universiade megrendezésére. Egy korábbi, lapunknak adott interjújában Dr. Kiss Ádám, az Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke azt mondta, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetségnek mintegy 23 millió euró (7 milliárd forint) fizetendő jogdíjként.

Eric Saintrond, a FISU főtitkára a szombati ünnepségen nem tett említést Bakuról, vagy Budapestről. Mindössze annyit mondott, három város indult a nyári Universiadéért, de csak egy jutott el az utolsó szakaszba.

Azonban még így is volt magyar siker szombaton: Miskolc kapta a 2016-os tájékozódási futás egyetemi világbajnokság rendezési jogát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.