Nem futball: futsal

Valamennyi bennfentes azt mondja elsőre a futsalról, hogy „senki se keverje a futballal, ez más sportág”. Egyebek közt azért más, mert itt a labdavesztés maga a „halál”, azaz a létszámfölényben kontrázó együttes szinte kivétel nélkül gólhelyzetet alakít ki.

Ebben a sportágban tehát nagyon meg kell gondolni, mikor cselez az ember, hiszen ha nem jön be a trükk, már megy is a lerohanás... Meg a cserélődés: a sorok még a kontinens elitjéhez tartozó csapatokban is öt-hat percenként váltják egymást. Az igénybevételt fokozza, hogy az első hazaadás után másodszorra csak akkor szabad a kapushoz passzolni, ha közben az együttes átjutott a félvonalon. De a hazagurítással sem nyerhető sok erő és idő, a kapusnak ugyanis négy másodpercen belül továbbítania kell.

Mindezzel annak apropóján traktáljuk a tisztelt olvasót, hogy Budapesten (Papp László Aréna) és Debrecenben (Főnix Aréna) kedden kezdődik a futsal Európa-bajnokság. Ez lesz a sportág hetedik Eb-je, és valamennyi eddigi aranyérmes részt vesz rajta. Korábban négyszer a címvédő spanyolok, egyszer-egyszer az oroszok és az olaszok hódították el a trófeát; a hozzáértők szerint csodának kellene történnie, hogy ne e trió tagjai közül kerüljön ki a 2010-es győztes is. A magyarok (eltökélten) a negyeddöntős, és (kevésbé határozottan) az elődöntős szereplésben reménykednek, bár igazából nem tudják, mi vár rájuk a nyitányon, mivel az azeri keretben kilenc honosított brazil van.

A magyar együttes a Győr és a Berettyóújfalu csapatára épül. A szövetségi kapitány Kozma Mihály is a kisalföldi garnitúra szakvezetője, s vele kapcsolatban le kell szögezni: nem azonos a hatvanas-hetvenes évek válogatott Honvéd-csatárával. Győrött a múlt évben építették ki a bázist; a futsalklub önálló, de név- és létesítmény-használati szerződést kötött az ETO-val. További kapocs, hogy Hannich Péter a sportigazgató, míg Vincze Ottó a klubdirektor. Azaz valami köze mégis csak van a futsalnak a futballhoz...

Hogy mennyi, azt kedden és szombaton, a magyar válogatott két csoportmérkőzésén 6900 néző, telt ház látja majd a fővárosi sportcsarnokban. A nevek - Balázs, Tóth, Lódi, Gyurcsányi, Madarász, és így tovább - még nem mondanak annyit, mint például a 27-szeres labdarúgó-válogatott Hanniché - vagy korábbi címeres mezes társáé, az MLSZ futsalbizottságát vezető Esterházy Mártoné -, ám úgy fest, előbb lesz nemzetközi siker futsalban, mint futballban. Hogy mást ne említsünk: a csoport második helyének elérésével már a kontinens legjobb nyolc válogatottja közé lehet jutni.

Mit gondolnak: ilyesmi labdarúgásban mikor várható?

A csoport (Budapest): Magyarország, Azerbajdzsán, Csehország.
B csoport (Debrecen): Belgium, Olaszország, Ukrajna.
C csoport (Budapest): Oroszország, Szerbia, Szlovénia.
D csoport (Debrecen): Fehéroroszország, Portugália, Spanyolország.

A keddi program: Magyarország-Azerbajdzsán, 17.30; Belgium-Olaszország, 19.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.