Nem bűn rossz a helyzet a Dél-Afrikában

Dél-Afrika kezd fellélegezni: a világbajnokság első három hete nagyobb katasztrófa nélkül zajlott le.

Igaz, ezt hiába mondják annak a három portugál újságírónak, akit fegyverrel megtámadtak és kiraboltak, valamint annak az amerikai turistának, aki szerdán hasonlóképpen járt a legelőkelőbb johannesburgi kerület, Sandton gyorsvasútállomásán, ahova a Tambo repülőtérről érkezett. Az első rendőrségi jelentések szerint négyen rontottak rá, és egy lövéssel meg is sebezték a karján. Jelenleg kórházban ápolják, az állapota stabil.

A vb kezdete óta ez utóbbi az egyetlen nyilvánosságra került bűneset, amelynek áldozata testi sérülést szenvedett. Ha az általános dél-afrikai viszonyokat vesszük alapul, akkor kétségkívül megtérült az az 1,3 milliárd rand (kb. 40 milliárd forint), amelyet a rendező ország a biztonsági intézkedésekre költött, hiszen június 11. óta nem sorjáznak az efféle, szomorú történetek, noha – a FIFA minden „garanciája” ellenére – jogos aggodalommal tekintett a világ a nagy torna máskor roppant veszedelmes helyszínére. A vb városaiban felvonultatott  44 000 rendőrnek és biztonsági embernek egyelőre sikerült megvédenie a világbajnokságot, amely azzal, hogy az érdeklődés középpontjában van, amúgy is visszavonulásra készteti az erőszakos bandákat.

Az más kérdés, hogy az ország rossz híre miatt a vártnál jóval kevesebben érkeztek a vb-re. A FIFA ötszázezer idelátogatóval kalkulált, a dél-afrikaiak viszont 750 ezer turistában bíztak, ám a világbajnokságnak megközelítőleg 200 ezer külföldi vendége van csupán. Ez a szálláshely- tulajdonosoknak komoly veszteséget jelent, hiszen megannyi szoba áll üresen, és számottevő  változást a torna záró szakaszában sem lehet remélni. Annál kevésbé, mert minél nagyobb a tét, annál kevesebb a csapat...

Sokakat talán az is visszatartott az utazástól, hogy az első napokban a szurkolók szállítása „rémálommal” ért fel. A drukkerek és a szervezők is ezt a kifejezést használták, ám itt az idézőjelet – a hagyományos körülmények miatt – muszáj kitenni, hiszen tragédia nem következett be. Ezzel együtt a nyitó mérkőzés előtt és után kaotikus állapotok uralkodtak a johannesburgi Soccer City stadion környékén, miként eleinte más városok arénáinál is. (Erről a mobiltelefonok korában nyilván sokan értesültek azok közül, akik szintén tervbe vették a dél-afrikai túrát, aztán meggondolták magukat, és lemondták az utat.)

A kritikus helyzet kialakulásában szerepet játszott a túlterhelt buszvezetők többszöri sztrájkja is, ám – a jelek szerint – megegyeztek a munkáltatók és a munkavállalók, mert hasonló megmozdulás az utóbbi két hétben nem történt. Ezzel együtt meglepő a kezdeti anarchia, hiszen Dél-Afrika több mint 11 milliárd randot (330 milliárd forintot) fordított a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, benne a transzportforgalom kiegyensúlyozott – vagy annak remélt – működésére.

A legjobb bizonyítványt az úgynevezett szurkolói parkokról lehet kiállítani. Fokvárosban (halmozottan) egymillió látogatójuk volt eddig a FIFA-fesztiváloknak, és Durban, valamint Johannesburg városában is összesen több százezren keresték fel a nagy kivetítős, több színpados, az együtt drukkolásra és a szórakozásra egyaránt alkalmas zónákat. Ezeken a területeken – a hatóságok szerint – idáig semmiféle incidens nem történt.
Mindenki abban bízik, hogy ez az örvendetes állapot kitart július 11-ig...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.