Nem épp a szövetség kezére játszottak

Két góllal jobbak a román nők. Ők összesen 54, a magyarok viszont csak 52 gólt lőttek. Nem válogatott mérkőzésről van szó: a hét végén lejátszott két női kézilabda BL-középdöntős csoportmeccs eredményét összesítettük.

Az FTC csapatát Nagybányán ütötte ki (32:24) a Baia Mare, míg a győri együttes hazai pályán remek játékkal győzte le (28:22) a CSM Bukarest csapatát.

A négy résztvevő közül háromban kevés hazai kézilabdázó lépett pályára, míg az FTC együttesének kereté­ben alig van légiós. Nem úgy, mint a két legjobb hazai férfigárdáéban, a Veszprémben és a Szegedben.

Amint arról beszámoltunk, a magyar szövetség elnöksége a múlt héten jelentette be: a válogatottak teljességgel sikertelen szereplése miatt – a nők a vb-n a tizenegyedik, a férfiak az Eb-n a tizenkettedik helyen kötöttek ki, így egyaránt lemaradtak a nyári olimpiáról – szabályozni kell a magyarok és külföldiek arányát, hogy a csapatokban több hazai játékos kaphasson lehetőséget.

Amorim a darálóban
Amorim a darálóban
Földi D. Attila / Népszabadság

Az angol labdarúgó-válogatott a világversenyeken évtizedek óta nem ért el eredményt. A szakemberek szerint ennek az is az oka: a Premier Ligában rengeteg a légiós, ezért hiá­ba sorolják a világ legerősebb sorozatai közé a szigetországi bajnokságot, sok hazai futballistának szinte csak epizódszerep jut. Így a nemzetközi porondon egyikük sem tud labdába rúgni. (Érdekesség: a meglepetésre listavezető Leicester 24-es keretében csak kettővel több a külföldi, mint az angol futballista...)

Ugyanakkor – visszatérve a női Bajnokok Liga-fordulóra – a meglepően nagy arányú vereséget szenvedő FTC példája azt bizonyítja: ­európai szinten csak magyarokkal nem igazán megy. A zöld-fehér csapatban a tizenkét hazai játékos mellett csupán a spanyol Pena és a szerb kapus, Tomasevics kapott helyet. A győztes nagybányai együttesben hat külföldi és öt román kézilabdázó lépett pályára. Nem elhanyagolható szempont: Pena és a francia Pineau szerezte a legtöbb gólt: kilencet, illetve tízet.

A győri találkozón végképp a legio­náriusok játszották a főszerepet: a hazaiak tizenkét kézilabdázója közül csupán négy volt magyar – igaz, sérülés miatt hiányzott Bódi, Görbicz, Korsós, Tomori –, ahogyan a bukaresti együttesben is négy román és nyolc külföldi jutott lehetőséghez. A legeredményesebb gólszerző a holland Groot (Győr, 6), illetve a svéd Gullden (8) volt.
A szövetség szerint a minél több hazai játékos szerepeltetése megoldás lehetne a válogatott szempontjából, ennek azonban ellent mond a román példa: a szomszédos ország női nemzeti együttese a tavalyi világbajnokságon bronzérmet nyert a magyar csapat tizenegyedik helyével szemben.

Ami a nemzetközi porondon is meghatározó két férfiegyüttest illeti: a veszprémiek legutóbbi találkozóján – idegenben 50:16-ra nyertek a tartalékos Sztrumica csapata ellen – 8:5 volt az arány a külföldiek javára. A szegediek tegnapi váci bajnoki meccsén – a Tisza-parti együttes 33:21-re győzött – a tizenegy légiós mellett öt magyar kézilabdázó lépett pályára.

Azt, hogy a sportág vezetőinek nem lesz könnyű dolguk, bizonyítja: néhány nappal a bejelentés után a férfi NB I-ben a tabella hátsó felében szerénykedő egri csapat két volt szlovák, illetve egy korábbi cseh válogatott játékost vett kölcsön. A hevesiek tőlük várják, hogy ne essen ki az együttes. A légiósok közül Antl harmincnyolc, Petro harminc, Radcsenko negyvenkét éves. Szabó Róbert társadalmi elnök sajátos magyarázattal szolgált: „Anno 1552-ben Dobó István szintén magyarokból álló várvédőket állított csatasorba, ám az utolsó pillanatokban öt külföldi pattantyúst is mozgósított.”

Harci helyzet alakulhat ki, ha a szövetség valóban meghatározza majd: egy csapatban hány külföldi kézilabdázhat.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.