Veszi a kalapját a Dortmund sikerkovácsa

– Semmi taktika, semmi trükk. Nem terveztem meg előre a dolgot, egyszerűen úgy éreztem, hogy már nem vagyok az a tökéletes edző, akire szüksége van a csapatnak – e szavakkal indokolta döntését szerdán Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund edzője, miután rendkívüli sajtóértekezleten közölte: a szezon végével távozik a fekete-sárgáktól. Előzőleg a Bild Zeitung azt kürtölte világgá, hogy a 47 éves szakvezető maga kérte szerződése idő előtti felbontását.

Klopp 2008 óta irányította az együttest, és ez idő alatt az 1909-ben alapított, több mint 115 ezer pártoló tagot felvonultató klub története legsikeresebb időszakainak egyikét élte. A dortmundiak a jó dumájú hórihorgas sváb vezetésével kétszer lettek bajnokok (2011, 2012), három évvel ezelőtt pedig dupláztak a Német Kupa elhódításával. Négyszer játszhattak a Bajnokok Ligájában, 2013-ban egészen a döntőig jutottak.

Klopp: Profi vagyok, profiként döntöttem
Klopp: Profi vagyok, profiként döntöttem
Ina Fassbender / Reuters

Az utóbbi időben azonban már nem működött úgy a Klopp-henger, ahogyan azt a Westfalenstadion – újkori nevén a Signal Iduna Park – közönsége látni szerette. Míg a legutóbbi bajnokságban másodikak lettek, a most zajló évad őszi szezonjában szégyenszemre a 17., vagyis kiesőhelyen végeztek. A 29. forduló előtt – erősen botladozva – feljöttek a tizedik helyre, a Bajnokok Ligájából a nyolcaddöntőben búcsúztak, legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy a hazai kupa megnyerésével sikerül ismét a nemzetközi porondra jutniuk. Mindenesetre „Kloppo” már hetek óta mondogatta, hogy a kudarcsorozatból bizonyos következtetéseket előbb-utóbb le kell vonnia.

A labdarúgóként csak a másodosztályig jutott szakember cáfolta, hogy kiégett, netán feloldhatatlan konfliktusokba keveredett játékosaival. Elmondása szerint a klub vezetőivel közösen jutottak arra, hogy „a Bundesliga legjobb pasijának” kikiáltott, lezser stílusa miatt a hölgy szurkolók körében is közkedvelt tréner a bajnokság végén távozik a Borussiától.

– Profi vagyok, profiként döntöttem úgy, ahogyan döntöttem. Nincs új klubom, és egyéves alkotói szabadságra sem készülök – hangoztatta Klopp, akivel kapcsolatban korábban felvetődött, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány utódja lehetne a német válogatott élén.

Az érzelmi kitörésekkel gazdagon tarkított sajtótájékoztatón a klub irányítói azt mondták: utód egyelőre nincs, Hans-Joachim Watzke klubigazgató szerint nem kívánják elsietni a dolgot. Az általában jól értesült Bild Zeitung tudni véli, hogy a fekete-sárgák új trénere a 41 éves Thomas Tuchel lesz.

Ez azért is érdekes lenne, mert Tuchel 2009 és 2014 között azt a Mainzot vezette, amelyben Klopp játékosként, majd edzőként tizennyolc évet töltött, s a piros-fehéreket is ő vitte fel a Bundesliga első osztályába.

Kloppot „közösségi edzőnek” is tartják, aki csapatot és közösséget épít, a szerződtetésre kiszemelteket emberként is alaposan teszteli.

Dortmundban valóságos csodát tett, de a gyors, kombinatív játékával feltűnő gárda legjobbjait, így Robert Lewandowskit és Mario Götzét elvitte a jóval gazdagabb „mumus”, a Bayern München.

Edzőfaló Hamburg

Amíg a Dortmundnak hét éve Klopp az edzője, addig a Bundesliga sereghajtójának, a Hamburgnak 2008 óta a Peter Knäbel helyett tegnap kinevezett Bruno Labbadia, a csapat korábbi labdarúgója a 12. szakvezetője. A 49 éves szakember 2009–2010-ben már irányította a klubot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.