Négy hónapra eltiltották a harapós Suarezt

Nem hittem a szememnek, amikor a riói Maracana sajtóközpontjában megkaptam a FIFA elektronikus levelét. Luis Suarezt kilenc válogatott mérkőzésre és négy hónapra eltiltották, azaz Uruguay talizmánja nem játszhat szombaton, a Kolumbia csapata elleni nyolcaddöntőn, és persze utána sem, feltéve, hogy lesz egyáltalán „utána". Mert a kulcsember nélkül az „uruk" esélyei erősen megcsappantak (bár nem vesztek el, a két dél-amerikai együttes legutóbbi találkozóján Suarez pályára lépett, de a 2-0-lal zárult találkozó góljait Cavani és Stuani szerezte Montevideóban).

Carlos Barria / Reuters

Hogy stílszerű legyek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség harapós kedvében volt. A határozat jogosságát nem lehet vitatni, hiszen a Liverpool klasszis csatára, akármilyen kiváló futballista, nemegyszer lemegy kutyába. A vb-n Chiellini és az olasz hátvéd válla bánta ezt, Uruguay pedig most azt bánja, hogy nem számíthat technikailag és gólérzékenységben kétségkívül a legnagyszerűbb labdarúgójára, aki a legsúlyosabb büntetést kapta a világbajnokságok történetében.

Hol van már az olyasmi, hogy a brazilok ellen kiállított Bozsik József szerepelhetett az Uruguay-jal vívott elődöntőben 1954-ben, és Garrincha is felléphetett Chilében, az 1962-es csúcstalálkozón, jóllehet a legjobb négy között vívott mérkőzésen leküldték a pályáról. A romantikus időknek régen vége, a FIFA most – noha még a piros lapot sem mutatták fel „Senor Fognak" – a leghatározottabban leszögezte: „Az efféle viselkedést nem lehet tolerálni, pláne nem a vb-n, amelyet milliárdok néznek. A fegyelmi bizottság minden körülményt megvizsgált, és felelősséggel döntött." Az uruguayi El Pais nyomban azt írta: „Az ítélet jogerős. Rémálom." (Nem a határozat, hanem az, amit az „elmeszelt" sztár tett.)

Most tehát két Luis Suarez is búcsúzik. Honduras kolumbiai szövetségi kapitánya a posztjától, Uruguay visszaeső bálványa a vb-től. Ha a játékát nézem, méltó egy harmadik Luis Suarezhez, aki a Barcelonában és az Internazionaléban futballozott, BEK-győzelmeket ünnepelhetett és Európa-bajnoki címet nyert a spanyol válogatottal. Azon kívül sportembernek is mutatkozott.

Szemben kétéltű utódával.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.