Soha nem látott kapus véd a Videotonban a BL-selejtezőn

A jelenkori magyar futball abszurditásának újabb fejezete: a Videoton labdarúgócsapata újonc kapussal és csatár nélkül kénytelen kiállni Oswestryben, a walesi The New Saints elleni ma este nyolc órakor kezdődő BL-selejtezőre. (Azért játszik angliai városban a csapat, mert az Oswestry Town és a walesi Llansantffraid fúziójával jött létre.)

Hogy mi történt? A Vidi.hu portál szerint „a hazai Szuper Kupa-döntőn a bokájára rúgást kapó Feczesin Róbert és az edzésen húzódást szenvedő Remi Mareval sérülése sajnos nem jött rendbe, míg Braniszlav Danilovics, Filip Pajovics és Mirko Ivanovszki adminisztrációs problémák miatt nem kapott időben vízumot, így Bernard Casoni edző nem számolhat velük a walesi bajnok elleni találkozón”. Danilovics és Pajovics kapus, Ivanovszki csatár. Előbbi kettő szerb, utóbbi macedón állampolgár, s hivatalos papír híján maradtak Fehérváron.

Gábor Péter kapus a Videoton Facebook-oldalán
Gábor Péter kapus a Videoton Facebook-oldalán

Tudni kell: az előző évadban Juan Calatayud volt az első számú kapus, ő azonban a nyáron távozott a klubtól, akárcsak helyettese, Horváth Tamás. A spanyol futballista pótlására érkezett az utazó keretből „adminisztratíve” kikerülő, Felcsútról szerződtetett Danilovics.

Walesben valószínűleg a huszonhárom éves Gábor Péter áll a háló előtt. Neki eddig egy meccse volt a NB II-ben és harmincegy a harmadosztályban, a szintén Nagy-Britanniába látogató tizennyolc esztendős Gyánó József pedig kilenc NB III-as meccsen szerepelt. A csatárok közül Nikolics Nemanja Lengyelországba igazolt, Arturo Alvarez pedig a salvadori válogatottal az Arany Kupán vesz részt.

Kíváncsiak voltunk, mi a Videoton hivatalos álláspontja a történtekről. Megkeresésünkre Maurer Ferenc sajtófőnök annyit válaszolt: egyelőre annál, ami a honlapon olvasható, nem kívánnak többet közölni, most a meccsre koncentrálnak. Jelenleg a felelősség kérdésével sem foglalkoznak.

Felhívtuk a budapesti brit nagykövetséget; megtudtuk, a vízumkérelmeket a Teleperformance Ltd. magyar fővárosi irodája gyűjti össze, és hetenként egyszer Varsóba, az ottani brit nagykövetség vízumosztályára továbbítja. A beadványokat ott bírálják el, az átfutási idő általában tíz, sürgősséggel öt munkanap. A konkrét esetről – adatvédelmi okokból – nem adnak felvilágosítást.

Nézzük az egyéb tényeket! Az UEFA június 22-én sorsolta ki az első és második forduló párosítását. Tehát a július 13-i utazás előtt három héttel lehetett tudni, hogy a Videoton vagy a feröeri B36 Tórshavn, vagy The New Saints csapatával játszik a selejtezőkör második fordulójában. Július 7-én dőlt el, hogy a párharcot a walesi együttes nyerte meg. Az előbbiek ismeretében hat nap kiváltképp nem sok az ügyintézésre, de a fehérvári illetékesek a dán vagy a brit vízumot megkérhették volna már júniusban is. Igaz, az egyik feleslegessé vált volna, ám az anyagi veszteség nem mérhető ahhoz a kárhoz, amelyet az esetleges BL-kiesés jelent majd.

Persze meglehet, Gábor az őrületbe kergeti védéseivel a walesi csatárokat, míg az Ivanovszki helyén szereplő játékos megbolondítja a „szentek” védőit, ennek nyomán a Fejér megyei városban imába foglalják majd annak a klubalkalmazottnak a nevét, aki miatt nem készült el időben a három vízum.

Mindenesetre a fehérvári drukkerek nem éppen irodalmi stílusban emlékeznek meg a sajátos „mesterhármasról” a Videoton közösségi oldalán. Arról nincs információnk, hogy a csapat nyáron szerződtetett francia edzője mennyire tud napirendre térni a történtek fölött, de az biztos: hamar megismerhette a magyar futballközeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.