Nagy médiafelhajtás közepette igazolt Miamibe LeBron James

Az az amerikai sporttévé kapott jó tippet, amelyik már napok óta a Miami Heat háza táján szaglászott: a dél-floridai profi kosárlabdacsapat a nyertese az elmúlt hetek nagy versengésének.

LeBron James, az NBA abszolút sztárja - és az elmúlt két évben legértékesebb játékosa (MVP) - élő adásban, főműsoridőben jelentette be magyar idő szerint péntekre viradóra: a Heat-hez igazol.

Fans celebrate as a telecast on an electronic screen outside the American Airlines Arena in Miami shows NBA star LeBron James announcing his free agency plans during an interview July 8, 2010. James announced he would be joining free agents Chris Bos
Fans celebrate as a telecast on an electronic screen outside the American Airlines Arena in Miami shows NBA star LeBron James announcing his free agency plans during an interview July 8, 2010. James announced he would be joining free agents Chris Bosh and Dwyane Wade and will sign with the Miami Heat after two months of deliberation and endless speculation. REUTERS/Hans Deryk (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL)

- Döntésem fő oka: ezzel kapom meg a legjobb lehetőséget arra, hogy győzzek, és most győzzek - indokolta a 25 éves "Jakab király", aki öt másik klubbal, köztük a New York Knicks-szel is tárgyalásban volt.

A Miami az elmúlt két évet csapatépitéssel töltötte, a nemrég véget ért szezonban a rájátszás első körében esett ki. Most azonban nagy terveik vannak: James egy egész csodahármas részeként, Chris Bosh-sal és a dobóhátvéd Dwyane Wade-del együtt veszi célba az USA délkeleti csücskét. A pekingi olimpiai bajnok és All-Star trióra évi 43,3 millió dollárt különitett el a Heat az ún. fizetési "sapkában"; James javadalmazása öt évre 99 millió dollár lesz, és három esztendő elteltével szállhat ki a szerződésből.

A James leigazolásával kapcsolatos tippek jó ideje a vezető sporthirek között szerepeltek már, amikor a sztár július első napján ún. szabadügynökké vált. Ki kivel, milyen feltételekkel és hol tárgyalt? - vitatták, és szóba került, hogy figyelembe veszik a Phoenixtől végül is a Knickshez tartó Amar'e Stoudemire "útvonalát" is. (Ő egyébként a hirek szerint 700 ezer dollárral többet kasszirozhat öt évre James-nél.)

A LeBron-kultuszban óriási szerepe van a pénznek: egy tavalyi felmérés szerint a második legjobban marketingelhető sportolóról van szó a golfozó Tiger Woods után. A Heat értékét 360 millió dollár körülire taksálják, a 80-as évekbelinek a tizszeresére. Miközben hazai meccseinek látogatottságában eddig a középmezőnyhöz sorolták, tegnap felfüggesztették az új bérletek értékesitését, mert kimerült egyelőre a keret. James - sokakkal ellentétben - kihagyta a főiskolai éveket, és 18 évesen egyből az NBA-be ugrott fejest, miközben sorra gyújtötte be a szponzori szerződéseket is. Viszont a Clevelanddel hét év alatt sem tudott bajnokságot nyerni.

Átigazolásának épp ez a pikantériája: nemcsak hosszú évek után hagyja el az északi Ohiót, de ez szűkebb pátriája is - amely egyelőre nehezen bocsát meg. Dan Gilbert, a Cavaliers többségi tulajdonosa "aljas árulásról" és "narcisztikus önpromócióról" beszélt James húzása kapcsán, meg arról: a dédelgetett kedvenc lépése minden, csak nem olyan példa, amelyet a gyerekek is követhetnének.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.