Nagy kékség

Soha nem kezdte tizenkét meccses veretlenségi sorozattal az angol bajnokságot a Chelsea. Mármint soha mostanáig. Mert az idén eddig tíz győzelem és két döntetlen a mérlege, legutóbb a West Bromwich járta meg az „arisztokratikus kékekkel” (2-0).

Ahogyan a Premier Ligában, úgy BL-csoportjában is első a londoni együttes, amely tavaly kétszer is móresre tanította ma esti ellenfelét az első számú európai klubtornán: mind otthon, mind vendégként 3-0-ra nyert ellene. Ez ugyancsak hozzájárult ahhoz, hogy a Chelsea-nek üdítő a statisztikája a németekkel szemben: 9 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség. A legelső alkalommal, 1966-ban még az 1980 Münchent ejtette ki a brit együttes a Vásárvárosok Kupája negyeddöntőjéből, de 2005-benmár a Bayernt búcsúztatta emlékezetes kettős mérkőzésen a BL legjobb nyolc csapata között (4-2, 2-3).

Érthető, ha Roberto di Matteo, a Schalke svájci születésű olasz edzője arról beszél: „Kisebbfajta döntő vár ránk kedd este”. A negyvennégy éves tréner jól ismeri az ellenfelet, hiszen két esztendővel ezelőtt ő vezette Bajnokok Ligája-diadalra a Chelsea-t. De nem szereti, ha Gelsenkirchenben erre emlékeztetik: „Most nem gondolok azokra az időkre, kizárólag arra összpontosítok, miként tudjuk felülmúlni riválisunkat” – hangoztatja eltökélten.

Noha a szintén kék Schalke abszolúte „kiegyensúlyozottan” szerepel a Bundesligában – azaz egyaránt hét győzelme és veresége, valamint két döntetlenje és 17-17-es gólkülönbsége van –, a német bajnokság szerény hetedik helyezettje két lépést már tett a felzárkózás rögös útján. A Wolfsburg ellen szombaton 3-2-re nyert, a német szakírók szerint mindenekelőtt az új, 3-5-2-es felállásnak (Fährmann – Neustädter, Felipe Santana,Höwedes –Uchida, Höger, Kirchhoff, Kevin-Prince Boateng, Fuchs – Choupo-Moting, Huntelaar) köszönhetően.

Ám akármennyire „fekszik” is e formáció a gelsenkircheni garnitúrának, a Barcelonából megfejthetetlen módon elengedett Fabregas-szal és az Atletico Madridtól szintén jó érzékkel szerződtetett Diego Costával megerősödött angol klub állományával nehéz konkurálni. A ma fellépő Courtois – Ivanovics, Cahill, Terry, Azpilicueta – Willian, Fabregas, Oscar, Matics, Hazard – Diego Costa tizenegy erős, játékos és eredményes is, ennek megfelelően a BL-ben sem szenvedett még vereséget az ősszel. Igaz, egyelőre nem is jutott tovább, ellentétben a kontinens néhány, már tavaszváró nagy csapatával...

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, ÖTÖDIK FORDULÓ

Ma

E csoport: CSZKA Moszkva–AS Roma (tv: Digisport1, 17.40), Manchester City–Bayern München (Sport1, 20).

Az állás: 1. Bayern 12 pont (már továbbjutott), 2. AS Roma 4 (7-11), 3. CSZKA 4 (5-9), 4. Manchester City 2.

F csoport: APOEL Nicosia–Barcelona (Digisport2, 20.40), PSG–Ajax.

Az állás: 1. PSG 10, 2. Barcelona 9 (már mindkettő továbbjutott), 3. Ajax 2, 4. APOEL 1.

G csoport: Schalke–Chelsea (Digisport1, 20.15), Sporting Lisszabon–Maribor.

Az állás: 1. Chelsea 8, 2. Schalke 5, 3. Sporting 4, 4. Maribor 3.

H csoport: BATE Boriszov–Porto (Digisport2, 17.55), Sahtyor Donyeck–Bilbao. Az állás: 1. Porto 10 (már továbbjutott), 2. Donyeck 8, 3. Boriszov 3, 4. Bilbao 1.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.