MLSZ: fordulat a bundaügyben

Gratulált a Magyar Labdarúgó Szövetségnek az úgynevezett bundabotránnyal kapcsolatos gyors intézkedéseiért Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára.

Az UEFA a november 25-én Nyonban tartott konzultáción részletes tájékoztatást kért az érintett szövetségektől, s az MLSZ – az MTI-hez eljuttatott – levelének tartalma szerint a magyar lépéseket illetően elégedettségének adott hangot az olasz sportdiplomata.

"Örömmel látjuk azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a fogadási botránnyal kapcsolatosan tapasztalható mulasztások és a korrupció elleni harcban tesz a szövetség" - írta Bordás György MLSZ-főtitkárnak címzett levelében Infantino. "Szeretnénk gratulálni, hogy ennyire gyors lépések születtek ebben a kényes ügyben. Másfelől felhívnánk a figyelmet, továbbra is ébernek kell lennünk, hiszen további erőfeszítésekre van még szükség, hogy a futball érdekében sikeresen vessünk gátat a labdarúgásnak rendkívüli mértékben ártó cselekedeteknek".

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke a december 8-i ülésen bírálta az MLSZ-t és az illetékes minisztériumokat, amelyek szerinte lassan reagáltak a kirobbant botrányra. Kisteleki István MLSZ-elnök az ülésen visszautasította a bírálatot.

Egy hónapja a németországi bochumi államügyészség jelentette be, hogy a gyanú szerint kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb futballbotrányban. A botrány felgöngyölítésében kezdettől fogva közreműködik az európai sportági szövetség (UEFA), amely saját vizsgálatot is folytat. Ennek egyes részleteit ismertetve három hete közölte: az előzetesen gyanúsnak talált több mint negyven mérkőzés közül tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót - többek között a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1) -, s öt klubot, köztük a Honvédot nevezte meg érintettként. Magyarországon időközben kiderült, hogy utánpótlás-válogatottak mérkőzéseit is megpróbálták vesztegetéssel befolyásolni.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársai és a Fővárosi Főügyészség eljáró ügyésze kedden Ausztriában megbeszélést folytat a német hatóságokkal és a bundabotrányban érintett országok nyomozó szerveivel.

A megbeszélés célja a rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a németországi nyomozásban felmerült nemzetközi szálak tisztázása és az együttműködés lehetőségeinek egyeztetése.

Az NNI vesztegetés és más bűncselekmény gyanúja miatt, az utánpótlás válogatottak mérkőzéseinek befolyásolása kapcsán rendelt el nyomozást a Magyar Labdarúgó Szövetség feljelentésére hivatkozva. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik, vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.

A Nemzeti Sport december elején közölte két utánpótlás-válogatott labdarúgó, Somodi Bence és Pintér Ádám nyilatkozatát, akik elismerték, hogy megpróbálták őket megvesztegetni válogatott összecsapások előtt. Eszerint Somodit a 2008. október 15-ei, Szlovákia elleni U20-as Alpok-Adria Kupa-találkozót megelőzően, Pintért pedig a 2008. szeptember 7-ei, Szerbia elleni U21-es Eb-selejtező előtt keresték meg. A szlovákok 4-1-re, a szerbek 8-0-ra nyertek. A lapban Présinger Ádám arról beszélt, hogy őt is megkeresték a szlovákok elleni Alpok-Adria Kupa-meccs előtt, de társaihoz hasonlóan elutasította az ajánlatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.