Mit ivott a poharából? Kémügy lett a magyar doppingbotrányból

Újabb jótékonysági gálát rendeztek a doppingügybe – vagy inkább afféle kémügybe? – keveredett Ungvári Attila megsegítésére; a cél 10 millió forint összegyűjtése, amelyet „nyomravezetői díjként” ajánl fel a sportoló és ügyvédje.

A Még egy dobás Ungvári Attiláért elnevezésű eseményt – amelyet logikusan megelőzött az Egy dobás Ungvári Attiláért című gála – hétfő este rendezték a ceglédi Kossuth művelődési központ színháztermében.

Ungvári Attila rendkívül nehéz helyzetben
Japan's Hiroyuki Akimoto (top) challenges Hungary's Attila Ungvari during their men's under 73kg final at the IJF Grand Slam judo tournament in Rio de Janeiro May 22, 2010. REUTERS/Sergio Moraes (BRAZIL - Tags: SPORT JUDO)

Az Európa-bajnok cselgáncsozó (73 kg) szervezetében a januári, bakui Világ Kupán, majd a februári, budapesti – számára aranyéremmel végződő – Hungária Kupán bukkantak tiltott szer nyomaira, ám a tehetséges sportoló edzőjével, Bíró Tamással és testvérével, a szintén Eb-aranyérmes Ungvári Miklóssal egyetemben hazugságvizsgálatnak is alávetette magát, hogy bebizonyítsa: valaki szándékosan kitolt vele. Gyanúja szerint az anyagokat szándékosan tették az italába, s bár sem ő, sem ügyvédje, dr. Ruttner György nem nevezte meg, a sajtóban többször is megjelent: Taraba Sándor, az Újpest szintén 73 kilós versenyzőjének „lehet köze az ügyhöz”. Taraba ugyancsak poligráfos vizsgálattal igyekezett cáfolni a vádakat...

A sportág nemzetközi szövetsége – a pozitív minták alapján – kétéves eltiltással sújtotta Ungvárit, aki így, jelen állás szerint nem vehet részt a londoni olimpián; az ítéletet Ungváriék az ilyen ügyekben illetékes szervezetnél, a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál támadják meg.

A hazai szakszövetség – még korábban – feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Marius Vizer, a nemzetközi szövetség vezetője jelezte: ha a rendőrségi vizsgálat megállapítja, hogy Ungvári italába valóban belecsempészték a tiltott anyagokat, azonnal felülvizsgálják az – ilyenkor automatikus – eltiltást.

Na de miként lehetne bizonyítani Ungvári Attila esetleges ártatlanságát? A rejtélyesnek tetsző ügyben bizonyítékokkal kell előrukkolnia a dzsúdósnak és ügyvédjének, hiszen egyelőre csak annyi biztos, hogy Ungvári mintája pozitív lett.

Az kevés a vád bizonyításához, hogy sok minden összevág. Például az, hogy Ungvárinak riválisa Taraba, s hogy az eltiltott versenyzőt mindenki úgy ismeri, mint a tisztesség és becsületesség bajnokát. Ruttner György – aki egyebek között Stohl András jogi képviseletét is ellátja – úgy véli, a 10 millió forintos „nyomravezetői díjjal” megnövekednek annak esélyei, hogy releváns információk bukkanjanak elő az ügyben.

Ungvári Attiláért eddig 5 millió forintot „dobtak” össze. A hétfői gálára 3000 forint volt a belépő...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.