Mire költ 154 millió forintot a Mészöly Focisuli?

A Mészöly Géza által alapított Mészöly Focisuli pályázatát kedvezően bírálta el a Magyar Labdarúgó Szövetség, így az egyesület 154 millió forintot kapott az úgynevezett látványsportágakat támogató cégeknek társaságiadó-kedvezményt nyújtó jogszabálynak köszönhetően. Újvári Gábor szakmai elnököt az utanpotlassport.hu kérdezte arról: mire költi az egylet a támogatást?

– A Mészöly Focisuli 2010 februárjában alakult; Ürömön kezdtük a munkát, ott laktam, miként Mészöly Géza is, továbbá volt ott egy nagyon jó műfüves pálya utánpótlás futball nélkül – magyarázta a sportvezető. – Hamar világossá vált, hogy igény mutatkozik az egyesületre: fél évvel az indulás után már több mint száz gyerek tartozott a klub kötelékébe. Sokan jöttek Budapestről, ezért úgy döntöttünk, hogy a fővárosban, Csillaghegyen alakítjuk ki a bázist. Egy elhanyagolt sporttelepen találtunk otthonra, a létesítményben két évtizede nem zajlott utánpótlás-nevelés. Itt is 130 gyerek jelentkezett hozzánk, ezért menet közben változtatnunk kellett a koncepción. Szerződést kötöttünk a csődközelben álló MAC utánpótlásbázisával, így összesen 332 fiatal jár a bázisunkra. Ezen kívül van egy intézményi központunk is, amelyhez tíz óvoda és iskola tartozik, így további 460 gyerek csatlakozik a klubhoz. Velük az iskolán belül tartjuk a foglalkozásokat.

– Mennyit edzenek egy héten a gyerekek?

– Hétfőtől csütörtökig vannak az edzések, és pénteken külön foglalkozunk a kiemelkedő tehetségekkel. Ezért nincs nálunk válogatás és szűrés, mert mindenkinek megvan a rendszerben a helye. Nekünk ugyanis két fő koncepciónk van. Az első lényege, hogy a labdával neveljük egészséges életmódra a srácokat. A második, hogy a tehetségesebbeknek profi hátteret biztosítsunk. Ez rendkívül jó logisztikát, és nagy anyagi, valamint humán erőforrást igényel. Összesen 17 edzőnk van, további 9 szakember vesz részt az egyesület irányításában.

– A tehetséges gyerekek meddig juthatnak el?

– A célunk az, hogy minden gyereket addig juttassunk el, ameddig tehetsége engedi. Legyen belőle jó labdarúgó, ha ez az Ajaxban valósul meg, akkor ott, ha a Ráckevében, akkor ott. 23 éves korukig mindenképp szeretnénk a felügyeletünk alatt tartani a játékosokat. Éppen ezért három felnőtt csapattal is szerződésünk van, így a tehetségeket már fiatalon az NB III-ban, esetleg az NB II-ben szerepeltethetjük. A gyerekek zöme elérheti ezt a szintet. Van egy svéd kapcsolatunk is, amely egy olyan láncolat része, melynek többek közt a Manchester United, a Bayern München vagy éppen az Inter is tagja, így ezek a klubok is megismerkedhetnek tehetségesebb játékosainkkal. Nekünk egyébként nem ez a célunk. Meggyőződésem, hogy a magyar futball rengeteg helyen veszíti el a nagyon tehetséges magyar gyerekeket különböző okokból, és mi ezt nem szeretnénk hagyni. Nem távozhatnak tizenéves korban.

– Volt-e olyan modell, akár külföldön, akár itthon, melynek mintájára felépítették e rendszert?

– Én személy szerint 16 külföldi csapatnak láttam az utánpótlásképzését, többek közt az Ajaxét, a Bayernét, a Milánét, a Hertháét, a Crystal Palace-ét, a Feyenoordét, a Sparta Prahaét, a Kaiserslauternét, vagy éppen a Strasbourgét. Ezek ugyan akadémiai rendszerű képzések, de a szervezettségben akkor is nagyon sok mindent el lehetett lesni. Az ott gyűjtött információk, plusz Mészöly Géza tapasztalatai alapján gyúrtuk össze a szisztlmát a hazai környezetnek megfelelően. Természetesen időről időre változik ez a koncepció, mert alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez, mint például a társasági adóból származó támogatáshoz, amely a megalakulásunkkor még nem létezett. Egyáltalán nem így indultunk neki a dolgoknak. Másfél éve még csak Ürömben gondolkoztunk, most meg már itt tartunk.

– Mivel érdemelték ki a támogatást?

– Nem azt ígértük, hogy ha lesz pénzünk, akkor ezt meg azt fogjunk csinálni. Bemutattuk, hogy ebből a pénzből hogyan tudjuk az eddigi működésünket még gyakorlatiasabbá, céltudatosabbá tenni.

– Akkor pontosan mire költik a 154 millió forintot?

– Az összeg közel felét, több mint 70 millió forintot az edzők bérére és egyéb járulékokra fordítunk. Ezeket a béreket egyébként nehéz kifizetni, mert vagy óriási tagdíjat kérünk a szülőktől, vagy jelentős szponzor kell, vagy még több gyerek, de akkor még több pálya… Ez viszont így nagyon jól jött, ráadásul ezzel elérjük, hogy az edzőnek nem kell másodállást vállalnia, minden idegszálával az utánpótlás-nevelésre tud koncentrálni. Másodszor ott vannak a pályabérleti díjak, ezek is kőkemények. A szállítás az iskola és az edzőközpontok között, valamint ezentúl különbuszokkal járunk majd a mérkőzésekre, ami a szülőknek óriási segítség, hiszen nem kell benzinpénzt fizetniük. Ezeken kívül vettünk egy egészségügyi gépet, három defibrillátort, mert ki kell szűrni a betegségeket, és biztosítani kell a megfelelő orvosi hátteret. Összesen 23 egyesületi és 19 iskolai csapatunk van, ezek a következő évben 23-szor mennek külföldi tornákra, ráadásul mi is rendezünk egy nívós U15-ös vetélkedőt sztárcsapatokkal, az sem lesz két fillér. Nagyon megtisztelve érezzük magunkat, hogy elnyertük ezt a támogatást, de nekünk ehhez hozzá kell még raknunk 19 millió forintot saját forrásból, hogy a programokat meg tudjuk valósítani. Egyébként reméljük, hogy mindezzel vetélytársaink fölé nőhetünk.

– Az akadémiák fölé?

– Az akadémiák még nem vetélytársak, de annak is eljöhet az ideje. Nekünk más a modellünk, melyet a négyes harmónia: a tanulás, az edzés, az iskola és a pihenés összhangja jellemez. Két éven belül szeretnénk találni egy gimnáziumot, ahol a gyerekek tanulni fognak, de a családi környezetből nem szeretnénk őket kiragadni. Főleg az Ajax-modellt követjük, ez inkább egy félakadémiai képzés. Egyébként az 2002-es, 2003-as korosztály az első, melynek játékosai pályafutásuk elejétől nálunk pallérozódnak, így az ő teljesítményük lesz az igazi fokmérő számunkra.

További korosztályos hírek 62 sportágban az utanpotlassport.hu-n.

Futballhírek az utanpotlassport.hu LABDARÚGÁS aloldalán.

Tudnivalók a január 26-ai utánpótlássport-konferenciáról ITT.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.