Éremeső a kajak-kenu vb-n

Vasárnap sem tartott munkaszüneti napot a magyar éremgyár moszkvai leányvállalata. Még negyed kilencet sem mutattak a hazai órák, amikor a magyar válogatottnak már sikerült is kétszáz százalékkal megnövelni a szombati aranytermelési rátát. Először a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenu kettős szerzett aranyérmet szerzett 500 méteren. Bár a duó féltávnál még második helyen állt a fehéroroszok mögött, végül egy másodpercet vert a mezőnyre.

Kozák Danuta 500 méteres döntőjét Mezei Dániel kommentátor még olyan lelkesedéssel vette tudomásul, mintha az izlandi harmadosztályú tollaslabda-bajnokság edzéseinek egyikét közvetítené. Bár 250 méter után még az új-zélandi Carrington vezetett, Kozák a futam második bekeményített, így meg is volt a második vasárnapi magyar arany.

Az aranyérmes páros, Kárász Anna (elöl) és Vad Ninetta. Fotó:Kovács Tamás / MTI

Joggal ért fülig Dombvári Bence a szája az 500 méteres futam utáni éremátadáson: a kajakos csodálatos hajrával, 16 századdal a dán Poulsen mögött ezüstérmet szerzett. Az 500 méteres döntőben Khaut Kristóf kenus a hetedik helyen ért célba.

Már épp izgulni kezdtünk kicsit, mennyire elhúztak a szerbek a kajak kettesek 500 méteres fináléjában, amikor berobbantotta a motorokat a Szabó Gabriella, Csipes Tamara egység, és elképesztő hajrát produkálva megnyerte a számot.

Nem volt ekkora szerencséje a hajrával a Dombi Rudolf, Boros Gergely kajakos egységnek 500 méteren: a duó mindössze 3 századdal maradt le a szlovák Vlcek, Tarr kettőstől. Hiába hajrázott a kenu kettesek címvédő párosa 1000 méteren: a Vasbányai Henrik, Mike Róbert összetételű egység Moszkvában nem tudta megelőzni a rajt-cél győzelmet arató román kettőst, így az ötödik magyar érem ezüst lett. A korszellemnek megfelelően a dobogón szelfi is készült.

A kajak négyesek 1000 méteres futamán a mezőny nagy része a hajrára tartalékolta erejét, nem is akárhogyan: a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű kvartett végül a dobogó harmadik fokára fért fel a csehek és a portugálok mögött.

Sokáig úgy tűnt, hogy a 200 méteres számokban kevesebb sikerrel jártak a magyar versenyzők, a Kárász Anna, Vad Ninetta kajakos egység azonban az utolsó délelőtti döntőt magabiztosan nyerte, megszerezve ezzel az ötödik magyar aranyat.

Egyesben Kozák Danuta beragadt a rajtnál, s így a hatodik helyen futott be, a kenusok egyéni versenyében Lakatos Zsanett ugyanígy zárt. A Lantos Ádám, Nagy Péter kenupáros ötödik, a Molnár Péter, Bán Kristóf összetételű kajak kettes kilencedik helyen végzett. A délutáni váltófutamokat tehát öt arany-, öt ezüst- és öt bronzéremmel várja a magyar csapat – nem meglepő módon az éremtáblázat első helyén.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.