Amerikai futball: Mi kel ki a tojásból?

Talán sosem volt bizonytalanabb, ki emelheti magasba a sportág egyik atyaúristenéről, Vince Lombardiról elnevezett trófeát legközelebb a tengerentúli profi amerikaifutball-ligában. Az viszont, hogy addig eltátja a száját az, aki fogékony rá, már most borítékolható.

Kezdődik az NFL.

Péntek hajnalban a Tom Brady felmentése miatt végtelenül megkönnyebbült címvédő, a New England Patriots fogadja a jelentősen meggyengült Pittsburgh Steelerst; ezzel indítják a műsort. A négyszeres bajnok irányító „szabadon engedése” (négymeccses eltiltás nézett ki neki, mert állítólag tudott arról, hogy a labdák szándékosan le voltak eresztve a januári főcsoportdöntőn) hatalmas vihart kavart a ligában, többen fejtegették, hogy a játéknak úgy kevésbé van értelme, hogy a Patriotsra nem vonatkoznak az úgynevezett szabályok. Nyugodt lélekkel persze egyszerűbb lesz újra megpróbálni a címvédést – a Pats legalábbis most már nyugodt.

Tom Brady megúszta a négymeccses eltiltást, játszhat
Tom Brady megúszta a négymeccses eltiltást, játszhat
Derick E. Hingle/USA Today Sports / Reuters

A levesbe persze többen is beleköphetnek, elég legyen csak a tavalyi döntős, tavalyelőtt bajnok Seattle Seahawkst említeni: az irányító Russell Wilson végre megkapta azt a pénzt, amiért szívesebben szállítja a győzelmeket (négy évre 87millió dollárért írt alá, ebből 60 milliót biztosan meg fog kapni, 31 milliót pedig máris zsebre vágott az aláírás tényéért), és mivel a csapat brutális védelme nem gyengült jelentősen, komolyan számolni kell velük most is. Mellettük nagy erőt képvisel a Green Bay Packers, ez a gárda azonban elveszítette egyik fontos játékosát, Jordy Nelson elkapót, aki sérülés miatt esett ki a teljes idényre.

Az a kérdés is fölvetődik az esélylatolgatáskor, hogy mit tud még villantani a nagy valószínűséggel utolsó szezonját kezdő denveri félisten, Peyton Manning. Az Öreg biztosan bajnoki gyűrűvel az ujján szeretné befejezni, de az ő gárdája is veszített nagy neveket a holtszezonban, bár az egyetemi játékosok tavaszi börzéjén komoly ígéreteket húztak be. Az Amerikai főcsoportban (AFC) a már említett New England mellett érdemes lesz figyelni a mindig fegyelmezett játékot produkáló Indianapolis Coltsot is, Andrew Luck fiatal kora ellenére máris a legjobb játékmesterek között van.

Szerződése utolsó évét kezdi a New Orleans Saintsben a képességeiben kissé megkopott Drew Brees, az a játékos, aki a tíz évvel ezelőtti Katrina hurrikán csapása után a 2009-es bajnoki címmel végképp visszaadta a reményt a városnak. A Saints azonban már két éve csak szenved, tavaly még az a csúfság is megesett vele, hogy az ősellenség Atlanta Falcons oda-vissza megverte őket, ami azelőtt tíz esztendeig nem fordult elő. Breesnek muszáj lesz valamit kitalálnia, ha ennyi szép szezon után nem akarja az ajtón kívül találni magát.

Az, hogy a végén ki emeli fel az 50. Super Bowl végén a tojáslabdások trófeáját, február elejéig kérdéses marad. Az a tény viszont, hogy a holtszezonban máris feleannyi esemény történt, mint egy tényleges évadban általában, az elmúlt évtized legkeményebb idényét vetíti előre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.