Mesterhármasra készül a viharsarok

Klasszikus mesterhármasra készülnek Békéscsabán: a női röplabdacsapat egymás után harmadszor nyerheti el a magyar bajnoki címet. A hétfőn kezdődő, három győzelemig tartó döntőben a Vasas lesz az ellenfél, amely szintén hasonló tettre készült 2014-ben, de a piros-kékeknek nem jött össze akkor triplázás, mert áthúzta a számításokat a Békéscsaba, amely azóta letaszíthatatlan a trónról.

A viharsarki együttes nem tradicionális nagycsapat, a 2014-es és a tavalyi aranyérmet megelőzően korábban sohasem ért fel a csúcsra. Igaz, csak 2000-ben alakult újjá a korábbi hányatott évek után. „Bő öt esztendeje vettem át a klub irányítását, és a mi játékszemléletünk nem a magyar röplabda tradícióin, hanem különböző külföldi minták vegyületén, valamint a saját ötle­teinken alapul – mondja lapunknak Baran Ádám klubelnök. – A sportágban sokan panaszkodnak a forráshiányra; arra, hogy a röplabda nem került be a taóval támogatott látványsportok közé, de mi inkább előrenéztünk, pozitívan közelítettünk, sokat dolgoztunk, és ennek most beérett a gyümölcse. Amikor először lettünk bajnokok, nem tartoztunk a négy legtehetősebb csapat közé, azóta már e tekintetben is sikerült előrelépnünk.”

A két bajnoki címhez Kormos Mihály segítette edzőként a csapatot. Ő most szakmai igazgatóként irányít, míg a pálya széléről Szasa Nedeljkovics vezényel. A jelenlegi idényben imponáló fölénnyel nyerte meg az alapszakaszt a hat válogatott játékost (Tálas Zsuzsanna, Soós Nikolett, Szakmáry Gréta, Bodnár Dorottya, Molcsányi Rita, Szpin Renáta) felvonultató békéscsabai együttes: mind a 22 meccsén győzött. A rájátszás negyeddöntőjében a Kaposvár (3:0, 3:0, 3:0), majd az elődöntőben a Jászberény (szintén háromszor 3:0) sem jelentett igazi konkurenciát.

A Magyar Kupa már a Békéscsaba vitrinjében van. „A döntőben szintén mi vagyunk az esélyesek, hiszen ebben az idényben a bajnokságban, a kupában és Közép-európai Ligában is oda-vissza legyőztük a Vasast – említi Baran. – Büszkék vagyunk arra, hogy míg két-három éve néhány száz néző előtt játszottunk, most nekünk van a legnagyobb szurkolótáborunk. Ahogyan tavaly, az idén is kétezer nézőt, azaz telt házat várunk a döntőben. De már jóval előrébb tekintünk, Európában is szeretnénk sikereket elérni. Tavaly mindenki féltett bennünket a CEV Kupától, a Bajnokok Ligája után a második legrangosabb európai sorozattól, de eljutottunk a nyolcaddöntőig, s ott a világsztárokkal teli Dinamo Krasznodar állította meg csapatunkat. Legközelebb szeretnénk továbblépni.”

Minden jel szerint a Vasas legfőbb reménye ez: ha a Békéscsaba túlságosan előretekint...

A döntő eddig ismert menetrendje: Békéscsaba–Vasas (április 18., 18 óra), Vasas–Békéscsaba (április 22., 20.15), Békéscsaba–Vasas (április 26., 17). A mérkőzéseket az M4 Sport élőben adja. A döntő az egyik fél harmadik győzelméig tart.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.