Mennyi? Huszonkilenc!

Láss csodát, világ, mit művelnek a magyarok! Talán még soha nem fordult elő a Grand Slam-tornák évszázadnál is hosszabb históriájában, hogy a verseny hajrájában, mindössze két nappal a viadal zárása előtt négy honfitársunk is aktuális fellépésére készülődhetett. Pénteken ez történt Wimbledonban. Ezért ezúttal nem a férfi elődöntők főszereplőire, hanem a női párosokra fókuszál a magyar teniszszemüveg.

Nem véletlenül, hiszen a legendás stadion öltözőiből csaknem egyszerre masírozott fontos fellépésére Babos Tímea, Temesvári Andrea, Gálfi Dalma és Stollár Fanny. Az elsőként említett soproni hölgy a francia Kristina Mladenovic társaként a párostorna elődöntőjében volt érdekelt, és olyan babérokra tör, mint a sorban őt követő Temesvári, aki korábbi Roland Garros-párosbajnokként immár a világsztárok meghívásos bemutatóján lépett közönség elé.

A jelen és a közelmúlt mellett a jövő is képviseltette magát a wimbledoni kínálatunkban, hiszen két junior teniszezőnk – mindketten még innen a 16. születésnapjukon – különböző partnerek oldalán, de az elődöntős szereplés jogáért indult csatába. A tehetségek megérdemlik, hogy elsőként az ő bravúrjaikról szóljunk, hiszen idősebb kortársaik között vitézkedtek, s harcolták ki a legjobb négy közé jutást. Az egyéniben második fordulós Gálfi a cseh Bouzkova oldalán háromjátszmás meccsen vívta ki a szombati elődöntőbe jutást. Stollár és amerikai társa, Arconada maratoni csatában, 7:6, 5:7, 9:7-es, csaknem három órán át tartó küzdelem után fektette két vállra a 4. kiemelt brit, szerb duót.

S mivel a magyar érdekeltségű egységek a tábla eltérő felén törnek előre, immár egy-egy sikeres meccsen múlik, hogy vasárnap a két magyar teniszező egymás ellen szerepelhessen a junior párostorna fináléjában. Ami az ifjak számára még csak álom, Babos Tímea számára valóság: döntőt játszhat Wimbledonban! Huszonkilenc éve, 1985-ben esett meg hasonló csoda magyar teniszezővel, és akkor Taróczy Balázs és svájci partnere, Heinz Günthardt győzelmet ünnepelhetett a centerpályán.

Babosék előtt is nyitva áll az aranykapu, de nem lesz könnyű besétálni rajta. Legyőzték ugyan – többek között – a címvédő, 1. kiemelt ázsiai duót, nagy csatában verték a 11. kiemelt egységet is, pénteken pedig könnyed játékkal (6:1, 6:3) búcsúztatták a Petkovic, Rybarikova (német, szlovák) társulást, ám a fináléban a 2. kiemelt olasz Errani, Vinci páros lesz a rivális. Róluk pedig tudni kell, hogy az Australian Open (kétszer), a Roland Garros és a US Open trófea megszerzése után csak a wimbledoni elsőség hiányzik vitrinjükből a karrier Grand Slamhez. Szombaton kiderül, folytatódik-e a magyar érdekeltségű női párosok wimbledoni sikersorozata.

A női egyéni versenyben is eredményt hirdetnek a viadal utolsó előtti napján: a 2011-es bajnok cseh Petra Kvitova (6.) újrázásra, az idei év felfedezettje, a kanadai Eugenie Bouchard (13.) a nagy áttörésre készül. A férfiaknál pénteken Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 3:6, 7:6, 7:6-ra legyűrte a bolgár Dimitrovot (11.), a hétszeres wimbledoni bajnok Roger Federer (svájci, 4.) pedig három 6:4-es játszmában simán megoldotta a kanadai Raonic (8.) elleni feladatát, azaz következik az álomrangadó...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.