Megszeppent kisdiákok

Mindössze nyolc percig tartott a szlovák álmodozás arról, hogy a nyolcaddöntőben legalább megnehezítik a németek menetelését Európa trónjára, esetleg még idő előtt haza is küldhetik őket. Aztán Boateng parádés gólja visszazökkentette őket a valóságba. Nem sokkal később már a kegyelemdöfést is megkaphatták volna, ám Özil kissé flegmám elvégzett, félmagas büntetőjét Kozácik kiütötte.

Mégis már akkor eldőlt a mérkőzés, mert a legutóbbi világbajnokok látványos bemutatót tartottak a modern labdarúgás meghatározó elemeiről, főleg a gyors, kreatív akciókról, valamint a mielőbbi labdaszerzést elősegítő egészpályás letámadásról.

A német csapat játékosa, Thomas Muller és Juraj Kucka
A német csapat játékosa, Thomas Muller és Juraj Kucka
Lee Smith / Reuters

Szuperdemonstrációjuk során még a világsztárrá kikiáltott Hamsík is elszürkült a mezőnyben, társainak többsége pedig megszeppent kisdiákként loholt a magabiztos oktatók nyomába. Szlovák részről kilencven perc alatt csupán Kucka fejese jelentett európai szintű produkciót, amelyet azonban Neuer bravúrosan tolt a léc fölé.

A sima vereség ellenére Ján Kozák szövetségi kapitány nem volt szomorú, pedig amióta ő ül a kispadon, három gólos zakót még sosem mértek a csapatára. „Félénken kezdtünk, amivel lóra ültettük a németeket, akik azonnal büntettek, majd pedig fél gőzzel is gáláztak. Mégsem búslakodom, mert ebből a társaságból sikerült kihoznunk a maximumot. Nyolcaddöntőnél többre jelenleg nem vagyunk képesek. Egyébként pedig elgondolkoztató, hogy a három csoportmérkőzésen felemésztettük szinte minden energiánkat, a németek és más topcsapatok viszont csak most kezdenek igazán és frissen focizni. Hozzájuk csak nemzedékváltással, sokkal céltudatosabb utánpótlás neveléssel lehet valamikor felnőni. Számomra ez a vasárnapi találkozó legnagyobb tanulsága" - vallotta meg a kassai származású, volt csehszlovák labdarúgó válogatott szakember.

Az utolsó fél órában beállt Stanislav Sesták ezen a mérkőzésen búcsúzott a válogatottságtól. A találkozó előtt a Ferencváros légiósa azt nyilatkozta, hogy játékukkal és az elért eredménnyel biztatásként üzen a belgák ellen pályára lépő klubtársainak és a többi magyar játékosnak. Nem ilyen küldeményre gondolt, de végül sorstársak lettek.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.