Meghalt egy francia motoros a Dakaron

Holtan találták Pascal Terryt, azt a motorost, aki még a vasárnapi, második szakaszon tűnt el az Argentínában és Chilében zajló Dakar 2009 tereprali-viadalon.

A 49 éves francia motorosnak a Santa Rosa és Puerto Madryn közötti szakaszon veszett nyoma, a halál oka egyelőre ismeretlen - jelentették be a verseny szervezői. A halál okának kiderítésére rendőrségi vizsgálat indult.

A Yamahával versenyző Terry a második szakaszon 197 km megtétele után értesítette a szervezőket arról, hogy kifogyott az üzemanyaga, de beszerzett valamennyit az egyik versenytársától. Később megpróbált vele két alkalommal is műholdas kapcsolatba lépni a szervezőbizottság, mindkétszer sikertelenül. A kommunikációs rendszerben valamilyen hiba lehetett, a párizsi központ ugyanis már 4-én este értesítést kapott arról, hogy működésbe lépett a motoros vészjelző rakétája, a helyi szervezők azonban erről csak 5-én reggel szereztek tudomást.

Többek között erről beszélt Étienne Lavigne, a Dakar versenyigazgatója is, aki a haláleset kapcsán még megjegyezte: jól ismerte Terryt és csapatát, az év során többször is találkoztak.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Azután, hogy a helyi szervezők értesültek a segélykérésről, egy autót küldtek a feltételezett helyszínre, és az argentin polgári védelem is a bajba jutott motoros felkutatására indult. Mivel a keresés eredménytelenül zárult, a csendőrség is bekapcsolódott az akcióba, végül helyi idő szerint hajnali két óra után megtalálták a szerencsétlenül járt motorost. "Nagyon nehezen megközelíthető, növényzettel sűrűn benőtt helyen feküdt, a motorja mintegy tizenöt méterre volt tőle. A sisakját levette és behúzódott az árnyékba, ahol valameddig nyilván ellátta magát, mivel vizet és élelmet is találtak mellette" - közölte az egyik szervező.

Al-Attijah visszavette az vezetést, Palik 15.

A szerdai szakaszon - a Neuquen és San Rafael közötti távon - az autósoknál a dél-afrikai Giniel de Villiers ért elsőként célba, míg az összetettben a katari Nasszer al-Attijah visszavette a vezetést Carlos Saniztól, akit még a dél-afrikai Giniel de Villiers is megelőzött.

A magyar egységek közül Palik László több mint kétórás hátránnyal 16. lett, az összetettben feljött a 15. pozícióba. Szalay Balázs 32., míg Liszi László eredményéről még nincs hír.

A motorosok között Dési János a 46. időt érte el: a KTM-mel versenyző magyar 1:58:24 órával maradt el a győztes amerikai Jonah Street mögött.

5. szakasz: Neuquen-San Rafael, 763 km (506 km gyorsasági):

Autók:

1. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 5:47:43 ó

2. Dieter Depping (német, Volkswagen) 2:18 p hátrány

3. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 4:12 p h.

...16. Palik László (Nissan) 2:01:25 ó h.

...26. Szalay Balázs (Opel) 3:15:13 ó h.

Összetett:

1. Nasszer al-Attijah (katari, BMW) 18:44:37 ó

2. De Villiers 2:24 p.h.

3. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 6:33 p.h.

... 15. Palik 3:39:02 ó.h.

...32. Szalay 13:31:18 ó h.

Motorok:

1. Jonah Street (amerikai, KTM) 6:41:06 ó

2. Frans Verhoeven (holland, KTM) 5:53 p h.

3. Francisco Lopez (chilei (KTM) 7:34 p h.

...46. Dési János (KTM) 1:58:24 ó h

Összetett:

1. Marc Coma (spanyol, KTM) 21:38:12 ó

2. Jonah Street 27:12 p.h.

3. David Fretigne (francia, Yamaha) 39:09 p.h.

...32. Dési 4:55 ó hátrány

Csütörtökön a San Rafael és Mendoza közötti 625 km-es táv vár a mezőnyre, 395 km lesz a mért szakasz.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.