Meghalt Muhammad Ali

74 éves korában elhunyt Muhammad Ali.
Andreas Meier / Reuters

A legendás bokszolót csütörtökön szállították be egy phoenixi kórházba, a család szóvivője szerint a sportoló pénteken hunyt el. 

A háromszoros bokszvilágbajnok 32 éve küzdött a Parkinson-kórral, az utóbbi években ritkán állt a nyilvánosság elé. 

Muhammad Ali Cassius Clay néven született 1942-ben Louisville-ben.Tizenkét évesen kezdett bokszolni, első profi világbajnoki címmérkőzésére 1964-ben került sor Sonny Liston ellen. A világbajnok sportoló ezek után bejelentette, hogy csatlakozik az Iszlám Nemzete (Nation of Islam) nevű afro-amerikai vallásos mozgalomhoz. Előbb a Cassius X, végül pedig a Muhammad Ali nevet vette fel.

A bokszoló és lánya, Laila Ali
A bokszoló és lánya, Laila Ali
JASON REED / Reuters

1967 áprilisában katonai behívót kapott, a vietnami háborúban kellett volna harcolnia. Ali megtagadta a katonai szolgálatot vallási okokra hivatkozva, ezért ötéves börtönbüntetésre és tízezer dolláros pénzbüntetésre ítélték. Bokszengedélyét bevonták, a Bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta bajnoki címétől. Ali fellebbezett, az Amerikai Legfelsőbb Bíróság három év múlva adott neki igazat.

A "Legnagyobbnak" is nevezett sportoló 1981 decemberében vonult vissza végleg a profi ökölvívástól, előtte még kétszer szerezte meg a nehézsúlyú világbajnoki címet.

1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójának választotta.

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.