Még egy Bosman?

 

Az angol Liga Kupa döntőjében győzött a Manchester City, de nem biztos, hogy 2014 nagy nyertese lesz
Az angol Liga Kupa döntőjében győzött a Manchester City, de nem biztos, hogy 2014 nagy nyertese lesz

Panathinaikosz és Jannina: két futballcsapat, amelyet az UEFA kizárt az európai labdarúgókupákból, mert egyik sem felelt meg a financiális előírásoknak. Az európai szövetség néhány évvel ezelőtt elfogadott és a gyakorlatba fokozatosan átültetett szabályzata szerint csupán olyan együttesek vehetnek részt a kontinentális sorozatokban, amelyeknek egyensúlyban van a büdzséjük, azaz legfeljebb annyit költenek, amennyi bevételt a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből realizálnak.

Az illetékesek úgy találták: a görög klubok nem vették figyelembe a vonatkozó paragrafusokat, ám aManchester City és a PSG gazdálkodásában nem találtak kivetnivalót. Legalábbis eddig nem. Gianni Infantino, az UEFA főtitkára arról adott tájékoztatást, hogy a szervezet hetvenhat Bajnokok Ligája- és Európa Ligarésztvevő klub ellen folytat eljárást, a The Guardian című brit lap mellett több újság is úgy értesült: a Man City tagja a vizsgáltak csoportjának. (Egyes médiumok biztosra veszik a párizsi együttes érintettségét is.)

Az azonban meglepő lenne, ha az UEFA szankciókat alkalmazna a dúsgazdag tulajdonosok klubjaival szemben. Egyelőre nehezen elképzelhető, hogy Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, illetve Yaya Touré, David Silva, Sergio Agüero csapata központi döntés nyomán ne szerepelhetne a BL-ben.

Márpedig Michel Platini szövetségi elnök eltökéltnek mutatkozik. A francia elöljáró az európai labdarúgóipar fenntarthatóságának zálogaként tekint a pénzügyi előírásokra, mert úgy véli: megannyi klub kerülhet végveszélybe, ha aktuális mecénása elhagyja, s büdzséje a főnöktől érkező eurókon nyugszik. A rendkívül szigorú paragrafusok miatt a klubok átmeneti időszak beiktatását kérték, így még működhetnek veszteségesen, ám az UEFA szabályozza a mínuszok eltüntetésének ütemezését is.

A regulákat több nemzeti szövetség ugyancsak alkalmazza: Angliában máris gondokat okoz, hogy a másodosztályú együttesek a feltételek teljesítésével küszködnek. Érthető, hiszen át kell strukturálniuk a költségvetést, s ezt a feladatot lehetetlen egyik napról a másikra végrehajtani. A keret átalakítása vagy a hosszú távra szerződtetett játékosok fizetésének csökkentése nem egyszerű ügy, és a korábban kialkudott transzferdíjak aktuális törlesztőrészleteit is rendre át kell utalni.

„Természetesen” már elkezdődött a kiskapuk keresése, s ennek látványos bizonyítéka az elképesztő szponzori megállapodások szignálása. A PSG tulajdonosai például úgy igyekeznek kicselezni a szabályt, hogy a katari turisztikai hivatal reklámszerződést kötött a klubbal, s ennek keretében fizet évi 200 millió eurót. Ám az UEFA máris figyelmeztette a franciákat: e különleges kontraktusokat is megvizsgálja majd. (Igaz, a beavatkozás eszközei alighanem korlátozottak, elvégre a felület értékét a piac, s nem a hatóság határozza meg. A citált esetben a felettébb cinikusnak mutatkozó üzletemberek máris a brand értékére hivatkoznak.)

Akad azért az átláthatóságot tiszteletben tartó együttes... A Liverpool például e héten tette közzé gazdasági beszámolóját, amelyben rögzíti, hogy a vörösök 90 millió font veszteséget termeltek 2011 és 2013 között, miközben az UEFA szabályzata 37 milliót engedélyez a 2011–2014-es periódusra. Bár lehetnek számlák, amelyekkel a Liverpool igazolja, hogy bizonyos tételek –az európai előírások szerint – nem számítanak a kalkulációba, ma az tetszik valószínűnek: a csapat közzétette jelentését arról, hogy nem felel meg az előírásoknak.

Az európai szövetség a követ kező hetekben fejezi be a vizsgálatokat, s áprilisban tudatja, melyik gárda milyen büntetést kap. Hogy az UEFA ezúttal komolyan gondolja a rendteremtést, annak egyik jele, hogy jogi részlegének vezetője máris közölte: a szekció rengeteget dolgozikmajd júliusban és augusztusban, mert kezelnie kell a szankcionált klubok panaszait és peres ügyeit, s megvédenie álláspontját a nemzetközi Sportdöntőbíróság előtt. Nem árt, ha az UEFA óvatos. Mégpedig azért nem, mert Jean Louis-Dupont ügyvéd a bírósághoz fordult a pénzügyi fair play miatt, mivel az intézkedések csökkenthetik ügyfelének, egy játékosügynöknek a jövedelmét. Figyelem: 1995-ben Louis-Dupont képviselte Jean-Marc Bosmant, amikor a lejárt szerződésű labdarúgók térítésmentes távozása volt a tét...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.