Matyi Csányit támadja, az OTP visszautasít

Matyi Dezső, a PMFC profi labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosa a klub székházában rendezett szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, megtalálja a megoldást a pécsi labdarúgás helyzetére, a csapat befejezi a bajnokságot az élvonalban, és jövőre is az NBI-ben fog indulni.

A PMFC befejezi a bajnokságot, s jövőre is az NBI-ben fog indulni - jelentette be a klub többségi tulajdonosa szerdán Pécsen. Hozzátette, nem biztos abban, hogy az önkormányzat képes lenne erre a feladatra. Ezzel szóban is megerősítette, amit korábban nyílt levélben közölt, azaz, hogy nem kér a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek a PMFC Sport Kft. többségi tulajdonának megvásárlásáról tett ajánlatából.

Matyi Dezső a PMFC körül kialakult helyzet előzményeit bemutatva azt mondta, "tavaly Magyarország legnagyobb bankja, az OTP Bank egész pályás letámadást indított" az ő érdekeltségébe tartozó Alexandra cégcsoport ellen. Hozzátette: szerinte Csányi Sándor meg kívánta szerezni az Alexandra cégcsoporthoz fűződő üzleti érdekeltségeit. "Közbeszéd tárgya, hogy a bankvezér gazdasági erejét használta fel arra, hogy munkatársaim és saját munkám eredményeit elragadja, ennek érdekében a gazdasági érdekérvényesítés rendkívül széles eszköztárát használta fel. Ugyanúgy köztudomású, hogy Csányi Sándor megakadályozta a pécsi futballklub több százmillió forintos támogatásának folyósítását és a Széchenyi Bankkal kötött érvényes hitelszerződések teljesítését" - jelentette ki Matyi Dezső. Elmondása szerint a pécsi futballklub is a fenti szándék áldozata.

Matyi Dezső szerint Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere és Vári Attila, a klub többbségi tulajdonáért ajánlatot tevő Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója "Csányi Sándor gazdasági érdekeit szolgálták ki azzal, hogy a pécsi futball finanszírozásának, a pécsi labdarúgás működtetésének feladatát az erőteljes társadalmi elvárás ellenére sem oldották meg". Szerinte a polgármester és Vári Attila nem képesek a pécsi labdarúgás helyzetének megoldására.

Matyi Dezső azt mondta, az elvitathatatlan kormányzati szándék és támogatások ellenére példátlan módon az utóbbi években Pécsett nem történtek sportberuházások és fejlesztések, a pécsi futball támogatása csak ígéretek formájában valósult meg. "Az utóbbi két évben biztosított évi 20 millió forintos önkormányzati támogatás a klub költségvetésének elenyésző részét fedezte. A pécsi futball fenntartásának morális letéteményese, a pécsi önkormányzat kudarcot vallott" - jelentette ki Matyi Dezső.

A klubtulajdonos tavaly december 27-én jelentette be, hogy a Matias cégcsoport 2014. január 1-től megszünteti a pécsi futball finanszírozást. Páva Zsolt polgármester január közepén jelentette be: a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt. 1 eurós vételi ajánlatot tesz a PMFC-t működtető társaság Matyi Dezső tulajdonában álló üzletrészének megvásárlására, valamint átvállalja a cég több százmillió forintra rúgó tartozásait. Matyi Dezső az ajánlatot nyílt levélben utasította vissza.  A pécsi önkormányzat szerda esti közleményében ismét megerősítette: fenntartja vételi ajánlatát a pécsi élvonalbeli futballklubot működtető gazdasági társaság megvásárlásával kapcsolatban.

Az OTP Bank határozottan visszautasítja Matyi Dezsőnek, a PMFC Sport Kft. tulajdonosának "teljességgel valótlan" állításait, és vizsgálja a lehetséges jogi lépéseket jó hírnevének megvédése érdekében - közölte a bank az MTI-vel szerdán. A közlemény szerint az OTP Bank kész részletesen tájékoztatni a közvéleményt az Alexandra cégcsoporthoz fűződő pénzügyi kapcsolatáról, és ezzel tisztázni a súlyos vádakat. Ehhez azonban szükséges, hogy Matyi Dezső mentesítse a pénzintézetet az általa képviselt cégcsoportra vonatkozóan a banktitok alól, és a bank ezt kezdeményezi is - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.