Schumacher pótolja Massát?

A Ferrari nem zárja ki, hogy a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fogja pótolni Felipe Massát, akinek hétfő estére jelentősen javult az állapota, már beszélt is a családjával.

"Nem lenne helyes most rögtön igent vagy nemet mondani - jelentette ki Stefano Domenicali csapatfőnök hétfőn a berlini Tagesspiegelnek. - Ezen a héten átgondoljuk Schumi valenciai bevetésének esélyeit, de természetesen Massa felépülése most mindennél fontosabb."

A német pilóta 2006 októberében futotta 250. és egyben eddigi utolsó GP-jét. Pontosan 40 éves, hét hónapos és 20 napos lenne a következő vb-futamon, amelyet négy hét múlva rendeznek a spanyol kikötővárosban. A 91-szeres versenygyőztes szerepvállalása ellen szól, hogy még sosem ült a jelenlegi Ferrariban - az új szabályok értelmében nem tesztelhetett -, utoljára pedig tavaly áprilisban vezette a maranellóiak F1-es gépét.

Schumacher visszatérésének ötletét egyébként Niki Lauda, az osztrákok legendás versenyzője vetette fel vasárnap, aki három vb-címéből kettőt a maranellói istálló színeiben szerzett meg: "Nem áll rendelkezésre olyan pilóta, aki megközelítené Michael tudását. Massa akár két-három hónapot is kihagyhat, és ha én lennék Luca di Montezemolo Ferrari-elnök helyében, bizony Michaelt hívnám fel."

Willi Weber, a 40 éves Schumacher menedzsere kategorikusan cáfolta ügyfelének visszatérését, hangsúlyozva, hogy a csapat két nagyszerű tesztpilótával rendelkezik. A Ferrari két hivatalos tartalékja a 38 esztendős olasz Luca Badoer és a 35 éves spanyol Marc Gené.

Massa már beszél

Jelentősen javult Felipe Massa állapota: a pilótát levették a lélegeztetőgépről, és már beszélt is családjával. Ezt Grósz Andor katonai főigazgató-helyettes jelentette be a sportolót kezelő Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) hétfői sajtótájékoztatóján. "Az elmúlt 24 órában jelentős változások történtek, állapota továbbra is stabil" - mondta Grósz Andor. "Gyakorlatilag kontaktusképes, levettük a lélegeztető gépről, jelen pillanatban rendkívül aluszékony, láztalan, végtagjait tudja mozgatni. Újabb beavatkozásra nincs szükség, állapotában további javulás várható."

A pilóta szemsérüléséről egyelőre nem tudtak érdemben nyilatkozni az orvosok, hiszen most még nincs olyan állapotban, hogy ezeket a vizsgálatokat el tudják végezni, ezekre legkorábban 7-10 nap múlva kerülhet sor. Újságírói kérdésre Grósz elárulta, van esély arra, hogy Massa teljesen felépül.

A sajtótájékoztatón a család szóvivője elmondta: nagyon elégedettek az eddigi kezelésekkel, és egyelőre nem tervezik az elszállítást, habár korábban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint Massa kezelését Párizsban folytatják tovább.

A brazil pilóta már beszélt családtagjaival, elsősorban arra volt kíváncsi, hogy mi történt vele. A kórház illetékesei egyben közölték, hogy a továbbiakban Massa menedzsmentje tájékoztatja a közvéleményt a fejleményekről.

Luca di Montezemolo Budapestre jön

Hétfőn Budapestre érkezik a Fiat és a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo, hogy meglátogassa a kórházban Massát. Vasárnap a 28 éves pilóta családtagjain kívül a magyar fővárosba érkezett Massa orvosa, Dino Altmann is, aki azt mondta, hogy a versenyző agyszövete nem károsodott. Hozzátette: a kezelőorvosok arról tájékoztatták, hogy a beteg agyi idegszövetében egy kisebb ödéma keletkezett. Altmann megfogalmazása szerint Massa állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Javítani kell a versenyzők védősisakja nyújtotta biztonságot, és ennek érdekében más sportágak tapasztalatait is tanulmányozni kell - mondta Bernie Ecclestone, az F1 jogtulajdonosa Massa balesetével kapcsolatban. Ecclestone a The Sun - a legnagyobb brit tömeglap - hétfői idézete szerint kijelentette: a sportág vezetése nagyon komolyan veszi, ami a Ferrari 28 éves brazil versenyzőjével történt a Magyar Nagydíjon. - Meg kell vizsgálni a sisaktechnológiát, és azt, hogy min lehet javítani. Elképzelhető, hogy más sportágaktól is tanulhatunk - mondta a Forma-1 első embere a brit lapnak. Ecclestone példaként hozta fel a jéghokit, ahol a kapusnak - bár jól kell látnia - olyan szemvédője van, amely képes ellenállni "a puskagolyóként repülő korong" ütésének is. Az F1-es versenysorozat jogtulajdonosa elmondta: máris kapcsolatba lépett Sid Watkins professzorral, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) autósport-biztonsági intézetének elnökével, a FIA orvosi bizottságának volt vezetőjével, aki "rajta van az ügyön".

David Coulthard, a tavaly visszavonult skót versenyző kijelentette: meggyőződése, hogy Massa életét már most is a fejlett technológiával készült sisak mentette meg. Coulthard a The Sunnak azt mondta: az idén használatos szénszálas anyagú sisakok 10 százalékkal erősebbek, mint a korábbiak. Ha ennek ellenére Massa sisakja úgy behorpadt, hogy a pilóta koponyája is megsérült, az azt jelenti, hogy a tavalyi évadban ugyanez a baleset valószínűleg végzetes lett volna - tette hozzá.

Felipe Massát, a Ferrari Forma-1-es brazil pilótáját a Magyar Nagydíj szombat délutáni időmérő edzésén érte baleset: az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt rúgó fejen találta. Massa ezután óriási sebességgel a gumifalnak csapódott. A versenyzőt koponyatöréssel szállították be az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) intenzív osztályára, ahol egyórás előkészítés után megoperálták.

Felipe Massa 2002 óta versenyez az autósport elitkategóriájában, eddig 116 futamon indult, 11 alkalommal intették le elsőként, és 15-ször rajtolt az élről.

 

 

Hajrá Felipe, veled vagyunk - olvasható a pilóták számára a verseny alatt információkat közvetítő táblán, amelyet a Ferrari-csapat Massa mellett dolgozó munkatársai tartanak a magyar nagydíj rajtja előtt
Mogyoród, 2009. július 26. A Ferrari-csapat tagjai állnak a Hungaroringen a XXIV. Magyar Nagydíj futamának rajtja előtt. A csapat versenyzőjét, a 2009. július 25-i időmérő edzésen balesetet szenvedett brazil Felipe Massát biztató olasz nyelvű felirat jelentése: Hajrá Felipe, veled vagyunk. MTI Fotó: Földi Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.