Mások is Sarapova sorsára juthatnak

Más orosz sportolók is úgy járhatnak, mint az egykori világelső teniszező, Marija Sarapova, akinek januárban pozitív lett a doppingtesztje az ausztrál nyílt teniszbajnokságon – figyelmeztetett Vitalij Mutko orosz sportminiszter. Jekatyerina Bobrova olimpiai bajnok jégtáncos és Szemjon Jelisztratov ugyancsak olimpiai aranyérmes, valamint Pavel Kulizsnyikov világbajnok gyorskorcsolyázó már fönn is akadt a szűrőn.

A világ legjobban kereső sportolónője hétfőn egy Los Angeles-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy olyan szerrel, a meldoniummal bukott le, amely januártól szerepel a tiltólistán, és a hírek szerint főleg Kelet-Európában könnyen hozzáférhető, ám az Egyesült Államokban nem engedélyezett. Szívproblémák kezelésére használják, de a sportolók azért is kedvelik, mert növeli a teherbíró-képességet és a nagy erőfeszítések utáni regenerálódást.

Sarapova például – aki egy másik néven, mildronatként ismerte ezt a hatóanyagot – családi orvosuk tanácsára tíz éve szedett meldoniumtartalmú gyógyszert. Mint a BBC beszámolója írta, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) éppen azért sorolta a tiltott kategóriába, mert túlságosan sok ellenőrzésre vett mintában talált ilyen szert, amelyről kiderült, hogy teljesítménynövelő hatása van.

Mutko tehát gyakorlatilag előremenekült, amikor figyelmeztetett az újabb lebukások veszélyére. Jekatyerina Bobrova olimpiai bajnok jégtáncos és Szemjon Jelisztratov szintén olimpiai aranyérmes, valamint Pavel Kulizsnyikov világbajnok gyorskorcsolyázó ugyanezzel a szerrel már ugyancsak pozitív doppingmintát produkált. Az orosz miniszter azt is azt is elmondta, hogy a sportolókat előre figyelmeztették a doppingszabályok változására, de hamarosan újabb értekezletre hívják össze az oroszországi sportszövetségek képviselőit. Egy a Reuters által idézett interjúban Mutko ugyanakkor elismerte, hogy három-négy évre van szükség a doppingellenes rend helyreállításához, és még csak a munka elején tartanak. 

Sarapovát március 2-án vonták eljárás alá, és egyelőre nem tudni, mennyi időre tiltják majd el. Mindenesetre valószínű, hogy nem kap szigorú büntetést, és még visszatérhet a pályára. Az viszont már most biztos, hogy sok pénzt veszít a botrány miatt. A Nike sportszercég és a Porsche német atógyár a vizsgálat lezárultáig felfüggesztett minden együttműködést a teniszezőnővel, és a TAG Heuer svájci óragyár is bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg vele a tavaly év végén lejárt szponzori szerződését.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.