Az isteni Diego újra búcsúzni kényszerül

Nem hosszabbítják meg az isteni Diego argentin futballkapitányi szerződését, annak ellenére sem, hogy Cristina Fernandez Kirchner elnök is kiállt az egykori futballbálvány mellett.

Véget ért Diego Maradona szövetségi kapitányi tiszte: az Argentin Labdarúgó Szövetség (AFA) vezetősége egyhangúlag úgy döntött, hogy nem hosszabbítják meg szerződését. Az AFA székháza előtt kedd éjszaka az isteni Diego hívei tiltakoztak, noha a döntés aligha volt meglepő, miután az argentin válogatott a dél-afrikai vb negyeddöntőjében 4:0-s vereséget szenvedett a németektől. Hetek óta eltűnt a sajtó elől, sőt húzta-halasztotta találkozóját az AFA nagyhatalmú elnökével, a 78 éves Julio Grondonával. Inkább elutazott Caracasba Hugo Chávezhez, az elnök oldalán a tévékamerák fényében sütkérezni, s onnan üzent haza.

Ugyanis miután még Cristina Kirchner elnök is kiállt Argentína és a fél világ futballbálványa mellett, az AFA vezetése taktikához jelezte: szándékukban áll a brazíliai vb-ig hosszabbítani a kapitánnyal, de ehhez változtatnia kell szakmai stábján. A helyi Página 12 napilap szerint Grondona számítása jött be, mert Maradona nem volt hajlandó belemenni stábja átalakításába, hiszen ezzel a hibákat ismerte volna be.

Az AFA 28 tagú vezetőségének egyike, José Luis Meiszner a döntést azzal indokolta: Maradonából hiányzott a szerénység, hogy elismerje, a dolgokat jobban kellett volna csinálni. Juan Carlos Crespi, aki a vezetésben a Boca Juniorst képviseli, annyit mondott: „Sajnálom, hogy ez történt Diegoval, hiszen egykor a világ legjobb játékosa volt. Ám egy ciklus lezárult, miként előfordult előtte másokkal is”.  Maradona egyébként szerda estére ígért sajtóértekezletet, az AFA pedig sietve Sergio Batista U-20-as kapitányt nevezte ki ügyvezetőnek a felnőtt válogatott élére.

A 49 éves Maradona ezzel búcsúzik? Többször is talpra állt már vesztes helyzetekből. 1991-ben 15 hónapra eltiltották, amikor a Napoli játékosaként a doppingellenőrzés kokaint mutatott ki nála, majd ugyancsak lebukott 1994-ben az USA-ban tartott vb-n. 1997-ben, 37. születésnapján vonult vissza játékosként, majd elhízott és egyre súlyosabb egészségügyi problémái jelentkeztek a drog miatt. Bevonult többször is elvonókúrára, így Kubában is. 2008 végén bízták rá – érdemi edzői gyakorlat nélkül - a dél-afrikai vb-re készülő válogatott felkészítését.

Maradona még szövetségi kapitányként a vb-n
Argentina's coach Diego Maradona reacts during their 2010 World Cup second round soccer match against Mexico at Soccer City stadium in Johannesburg in this June 27, 2010 file photo. Maradona has been sacked as Argentina coach following a unanimous vote by the country's Football Association (AFA) board not to renew his contract, an AFA spokesman said on July 27, 2010. Picture taken June 27, 2010. REUTERS/Enrique Marcarian/Files (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.