Már nem barátok közt

Úgy fest, változást szeretne a férfi- és a női kosárlabdaliga: a két szervezet mai közös, zárt ülésén olyan elnökjelölt támogatásáról dönthet, aki az országos szövetség júniusi küldöttgyűlésén ringbe szállhat az MKOSZ jelenlegi első emberével szemben - értesült a Népszabadság. Tudomásunk szerint a két éve regnáló Berényi János kihívója Szabó Zsolt, a Fortress amerikai biztosítótársaság magyarországi képviselője lehet.

Ha a két liga felsorakozik Szabó mögé, akkor - a papírforma szerint - formalitássá teheti az elnökválasztást.

A háttértárgyalások nem tegnap óta zajlanak, s a konszenzus (értsd: új elnökkel új irányt szabni) nyomán eltökélt, a sportágra vállaltan évi hetven-nyolcvanmillió forintot áldozó vezető képe rajzolódik ki.

Az MKOSZ legutóbbi két esztendeje nem sikertörténet. A hangzatos bejelentéseit konkrétumokkal kevéssé alátámasztó Berényi - noha székfoglalójában megígérte - nem hozott komoly szponzorokat a sportágnak, amelynek viszonyai továbbra sem rendezettek. A júniusi, lettországi Eb-re készülő női, illetve az osztályozóra kényszerülő férfiválogatott költségvetését az MKOSZ elnöksége tizenhétmillió forinttal csökkentette, miközben a „normális feltételeket" kérő hölgyek programja/szereplése körül még most is nagy a bizonytalanság. Különösen kínos, hogy amíg Berényi a női Euroliga áprilisi négyes döntője után az MKOSZ honlapjának azt mondta, Salamancában „megállapodott" Sabtaj von Kalmanoviccsal, a Szpartak Moszkva üzletember-főnökével a női válogatott májusi, oroszországi túrájáról, addig az elnök - mialatt konkrétum nem történt - kisvártatva arról panaszkodott, hogy nincs meg neki a mágnás elérhetősége, s még a nemzetközi szövetség európai központjában sem kapja meg a számot...

Szintén kínos, hogy Berényi áprilisban igennel szavazott a képzetlen edző, Király Sándor kérelméről, noha az ügyről 2007-ben még gyökeresen más, sőt: törvényileg megfelelő álláspontot képviselt. „Mostantól kezdve nincsenek kivételek, méltányossági kritériumok, aki az NB I-ben szeretne edzősködni a 2007/2008-as idénytől kezdve, annak minimum középfokú edzői képesítést kell szereznie" - jelentette ki két éve Berényi a sportnapilapnak, majd 2009 tavaszán, az MKOSZ elnökségi ülésén megszavazta a nyolc általánossal is permanensen trénerkedni kívánó Király újabb kérelmét. Az elnök amúgy alulmaradt: a többség nem szavazata folytán Király továbbra sem edzősködhet az élvonalban.

Na de lesz-e új irány?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.