ManU: vörös ördögök a parketten

A korábban tervezett 1 milliárd dollár helyett csak százmilliót szeretne bevonni a tőkepiacokról a Manchester United, és az előzetesen megnevezett Szingapúr helyett a New York-i tőzsdére akarja bevezetni a részvényeit még a nyáron.

A Manchester United labdarúgó klub benyújtotta a tőzsdei bevezetéshez (IPO) szükséges dokumentumokat az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC), ami erős szándéknyilatkozattal ér fel abban a tekintetben, hogy a Premier Ligában 19 bajnoki arannyal egyedüli csúcstartó alakulat nemcsak a futballpályán, hanem a parketten is vitézkedik a jövőben.

A kérelemben százmillió dolláros tőzsdei tőkebevonásról esik szó, de hogy pontosan hány részvényt és milyen áron kínál fel az amerikai Glazer család többségi tulajdonában lévő klub, az ma még kérdéses. A cél azonban egyértelmű: adósságot szeretnének törleszteni a frissen befolyt milliókból.

A ManU korábban a szingapúri tőzsdét célozta meg, onnan szeretett volna egymilliárd dollárt összeszedni, ám az időközben megváltozott világgazdasági helyzet, az ázsiai tőkepiacok hanyatlása miatt időben meggondolta magát. A szingapúri irányadó tőzsdeindex, a Straits Times az idén már 6 százalékot gyengült, ezalatt az itt bevezetett vállalatok 657 millió dollár értékű részvényt bocsátottak ki, szemben az egy évvel ezelőtti első félév hétmilliárd dolláros termésével.

Emlékezetes, hogy a múlt hónapban Bernie Ecclestone, a Forma 1 mindenható ura is úgy döntött, hogy a kedvezőtlen befektetői klíma miatt későbbre tolja a cég szingapúri, 3 milliárd dolláros értékű részvénykibocsátását. A szingapúri tőkepiac tehát a tetszhalál állapotába kerül, ezzel szemben Amerikában a május közepi Facebook-kibocsátással járó tőzsdei sokkot lassan kezdik kiheverni a befektetők.

A Facebook debütálásának kudarca után egy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét megjelenjenek az új cégek a tőzsdéken.

Michael Cuggino, a 17 milliárd dollárt forgató Pacific Heights Asset Management elemzője szerint jól döntöttek Glazerék, hogy hazai pályán a szedik össze a tartozások törlesztéséhez szükséges pénzt, A Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint a Premier League-ben üzletileg is van kellő fantázia ahhoz, hogy befektetők pénze bőséggel kamatozzon. A Glazer család egyébként 2005-ben 1,24 milliárd dollárt fizetett a patinás klubért, de hozzájuk tartozik az amerikafutball-ligában (NFL) játszó Tampa Bay Buccaneers csapata is.

A kibocsátásnak még egy vesztese van: a szervezők közül kiszorult a szingapúri jegyzéssel megbízott Morgan Stanley, helyére a Jefferies Group, a Credit Suisse Group és a JPMorgan Chase & Co. hármas lépett.

A Manchester United eközben milliószám gyarapítja bevételét és szurkolótáborát. A Kantar piackutató szerint a klub 659 millió rajongót tudhat a háta mögött, s ezzel ő a népszerűségi világbajnok. A szurkolók száma öt év alatt megduplázódott, s ebben a vörös ördögök frissen szerzett 108 millió kínai támogatója kulcsszerepet játszott. Nem is véletlen, hogy a ManU a nyáron kínai vendégszereplésre indul, amelynek a rajt előtti megfelelő felkészülés mellett kitüntetett célja a kínai szurkolók pénztárcájának megnyitása a mezeladások és ilyen-olyan relikviák forgalmazása révén.

A világszerte 659 millió szurkolója van a patinás manchesteri klubnak
Manchester United supporters wave flags outside the stadium before their English Premier League soccer match against Blackpool at Old Trafford in Manchester, northern England in this May 22, 2011 file photo. Manchester United is looking to raise $1 billion via a stock market flotation in Singapore by the end of this year, sources with direct knowledge of the situation said on August 16, 2011. REUTERS/Darren Staples/Files (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER BUSINESS) NO ONLINE/INTERNET USAGE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE ++44 (0) 207 864 9000
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.