Mansour City

Szerdán Manchester város második legnagyobb futballcsapata közleményt adott ki, amelyből kiderült: az abu-dzabi királyi családhoz tartozó Mansour bin Zajed al-Nahyan sejk megszerezte a City „maradék" tízszázalékos részvénycsomagját. Na de mit mond Platini?

Ez a kisebbségi pakett mindeddig a korábbi főrészvényesnél, Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök tulajdonában volt, abban a reményben, hogy az később bővíthető, ennek nyomán a kormányfő partneri viszonyra léphet Abu-Dzabi uralkodójának fivérével. Ám Sinavatra - a rendelkezések értelmében - nem tölthet be igazgatósági tagságot, mert múlt októberben, távollétében korrupció vádjával elítélték Bangkokban. A Sinavatra mögött álló Worldwide Investments Limited bizalmasan kezelt összegért vált meg befolyásától a Cityben.

A mesés gazdagságú sejk annak idején 210 millió fontért vásárolta meg a 90 százalékos részvénycsomagot, s azóta még ugyanennyit költött új játékosok vásárlására. Az augusztus végén befejeződött transzferidőszakban - 120 millió fontért - többek között olyan sztárokkal erősítette meg a keretet, mint Emmanuel Adebayor, Carlos Tevez vagy Kolo Toure. Mindazonáltal minden tudás és lelkesedés kevés volt ahhoz, hogy a Sir Alex Ferguson által „hangos és pimasz szomszédnak" nevezett csapat vasárnap délután legalább egy pontot elcsípjen a helyi rangadón a Unitedtől (4-3).

A Mansour sejk befektetései nyomán a világ leggazdagabb csapatának számító City is azon klubok közé tartozik, amelyek aligha tudnak eleget tenni a Michel Platini által beterjesztett koncepciónak. Az UEFA becsvágyó elnöke azt szeretné elérni, hogy a csapatok bevételei és kiadásai összhangba kerüljenek. A francia sportdiplomata által felállítandó grémiumnak joga lenne száműzni a túlköltekező, adósságba keveredő együtteseket az európai klubtornákból.

Richard Scudamore, a Premier Liga nem kevesebb hatalommal bíró vezérigazgatója megvalósíthatatlannak nevezte az elképzelést. Ha mindenkire ugyanazokat a szabályokat kívánnák alkalmazni, akkor - az elöljáró szerint - „szinkronba kellene hozni az adózási feltételeket, a stadionoknak juttatott állami támogatásokat, a bevándorlási kondíciókat, és még számos más körülményt". Scudamore lehetetlennek tartja, hogy Európa mind a bevételekbe, mind a kiadásokba „beleüsse az orrát". Platinit egyformán izgatja a mágnások (mindenekelőtt a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics) bevonulása a Premiershipbe, és az az adósságmennyiség, amelybe - például - amerikai tulajdonosaik kényszerítették bele a Manchester Unitedet, továbbá a Liverpoolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.