Malabo, mélabú

Az ebolaveszély és sokak tiltakozása ellenére ma megkezdődik a jubileumi, harmincadik labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája. Az eredeti házigazda Marokkó helyett Egyenlítői-Guinea látja vendégül a kontinens legjobb tizenhat csapatát.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a rendezési jogot eredetileg elnyerő Marokkó az eddig nyolcezernél is több halálos áldozatot követelő ebolajárvány miatt a torna halasztását kérte, a sportág kontinentális szövetsége azonban erre nem adott lehetőséget. Így lett beugró házigazda a 2012-es tornának Gabonnal közösen otthont adó Egyenlítői-Guinea. Ha nem is e rendezvény miatt, de azóta az akkori két helyszín – a főváros, Malabo, valamint Bata – mellett két új városban, Mongomóban és Ebebiyinben is új futballarénát húztak fel. (Lám, nem csak nálunk veszik komolyan a stadionépítést. Bár az ottani sporttelepek közül a batai 37 500, a fővárosi 15 250, a mongomói 10 000, az ebebiyini 5000 nézőt fogad be.)

Az Afrikai Nemzetek Kupáját 1957-ben rendezték meg először. A legsikeresebb ország – hét győzelemmel – Egyiptom, igaz, a második tornán mindössze három nemzet küzdött egymással, közülük került ki nyertesként az akkor még Egyesült Arab Köztársaság néven ismert állam. A címvédő, egyébként háromszoros győztes Nigéria csak a második legjobb tudott lenni a csoportok harmadik helyezettjei között zajló selejtezők során, így nem vesz részt a február nyolcadikán záruló viadalon.

A harmadikok közt az első a Kongói Demokratikus Köztársaság együttese volt, amely eddig kétszer hódította el a kontinenstorna trófeáját. A részt vevő országokon végigtekintve kirajzolódik, hogy Kelet-Afrika továbbra is fehér folt az ANK térképén. A selejtezők gólkirálya a Burkina Fasó-i Jonathan Pitroipa lett hat góllal, tőle egy góllal maradt el a guineai Seydouba Soumah. Sztárokban sem lesz hiány: a francia első osztály többmint hetven labdarúgót, míg az angol Premier Liga tizenhat játékost kénytelen nélkülözni a torna heteiben.

Pitroipa, a selejtezők gólkirálya (jobbra) az előző tornán a nigériai Ambrose-zal szemben
Pitroipa, a selejtezők gólkirálya (jobbra) az előző tornán a nigériai Ambrose-zal szemben
Mike Hutchings / Reuters

Sokan mégis attól tartanak: a meccsek látogatottságával még a viszonylag kis kapacitás ellenére is akad majd némi probléma, hiszen a mindössze 740 ezer lakosú Egyenlítői-Guinea nem feltétlenül turistaparadicsom, különösen nem az ebolajárvány idején. Teodoro Obiang Nguema államelnök ezt gáláns gesztussal oldotta meg: saját zsebből megvásárolt 40 ezer belépőt, hogy hazája rászorulóinak ajándékozza azokat. Volt miből kicsengetnie a nagyjából 30 ezer eurót: a nyugat-afrikai államot a Transparency International a világ legkorruptabb országai közé sorolja. Annak érdekében, hogy minél többen látogassanak ki a stadionokba, a meccsnapokra a köztisztviselők munkaidejét kétórásra csökkentették.

Így játszanak

A csoport: Egyenlítői-Guinea, Burkina Faso, Gabon, Kongói Köztársaság.

B csoport: Zambia, Tunézia, Zöld-foki Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság.

C csoport: Ghána, Algéria, Dél-Afrika, Szenegál.

D csoport: Elefántcsontpart, Mali, Kamerun, Guinea.

A mai program: Egyenlítői-Guinea–Kongói Köztársaság, Burkina Faso–Gabon (tv: Eurosport2, 17 és 19.45). Holnap:

Zambia–Kongói Demokratikus Köztársaság, Tunézia–Zöld-foki Köztársaság (Eurosport2, 17 és 19.45) .

Tíz év győztesei

2004: Tunézia 2006: Egyiptom 2008: Egyiptom 2010: Egyiptom 2012: Zambia 2013: Nigéria

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.