Május óta nem játszott bajnokit Kleinheisler, aztán gólt lőtt a legfontosabb meccsen

Azok után, hogy már a bő keretbe kerülése is valósággal sokkolta a magyar futballszurkolókat, élete első válogatott meccsén győztes gólt szerzett Oslóban, Norvégia csapata ellen.

Eb-pótselejtezőn, a magyar futball utóbbi harminc évének talán legfontosabb, de mindenképpen legsikeresebb mérkőzésén. Ő Kleinheisler László, akit alig ismert valaki, amíg Bernd Storck szövetségi kapitány újonnan érkezett segítője, a legendás Andreas Möller ki nem szúrta egy U21-es edzésen, és azonnal javasolta a felnőttválogatottba.

A vörös haja miatt a „Scholes” becenévre hallgató huszonegy éves játékos ma, az Eb-kvalifikáció negyvenhárom esztendeje várt megszerzése után a legnépszerűbb futballista az országban. Szinte sztár. Ám csalódniuk kell azoknak, akik idehaza is a pályán akarják látni, mert az oslói hős továbbra is száműzetésben van az NB III-ban... Információink szerint ugyanis változatlanul a Videoton „fakóban” marad, ahol edzhet, de nem játszhat. Május 30. óta egyáltalán nem szerepel, nem engedik pályára lépni.

Kleinheisler mámorban, Dzsudzsák próbálja utolérni
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Hogy miért nem? Büntetésből. Vagy ha úgy tetszik: nevelési célzattal. A felcsúti Puskás ­Akadémián pallérozódott játékos – aki kulcs­szerepet vállalt abban, hogy 2013-ban a csapat kivívta az NB I-es szereplés jogát – két éve már a Videoton keretéhez tartozik, noha a klub honlapján sem az első csapat, sem az NB III-as második együttes névsorában nem tüntetik fel.

Első NB I-es meccsén, 2013 őszén a Szombathelyi Haladás ellen ugyanúgy góllal mutatkozott be a székesfehérvári együttesben, mint most a válogatottban, és jól is játszott, amíg utol nem érték a rendre visszatérő sérülések, melyek a játékstílusából fakadnak: nem ismer elveszett labdát, elbukott párharcot.

Az idei tavaszt e miatt már nem Székesfehérváron, hanem újra Felcsúton töltötte, és érzékenyen érintette, hogy – bár gólokkal járult a bajnoki elsőséghez – nem kapott bajnoki aranyérmet a Videotontól, sőt az évadzáró bankettre sem hívták meg. Mindezek után nem hosszabbította meg a fehérvári csapattal 2016-ban lejáró szerződését, amiért átirányították a tartalékokhoz. Kleinheisler korábban Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc játékosaként híresült el, ám kiesett a Puskás Akadémia alapítójának kegyeiből. Júliusban az intézet honlapján így nyilatkozott róla a kormányfő: „Ma a világfutballban játékosuralom van. Mi ezt nem fogadjuk el, ezért a Puskás Akadémia széllel szemben halad. Nálunk az első a klub, második a csapat és csak harmadik a játékos (...) Aki saját magát és az érdekeit a klub elé helyezi, az mehet az NB III kispadjára."

A népmesei karakterjegyeket hordozó, a mélyszegénységből a futball révén kitörő, csobánkai származású fiú nem először hozza nehéz döntési helyzetbe a felcsúti és székesfehérvári elöljárókat. Néhány éve magatartási problémái miatt távoznia kellett a Puskás Akadémia kollégiumából, és a Videoton ifiben – ahová azok kerülnek, akik könnyűnek találtatnak Felcsúton – kellett újra felépítenie magát. De tehetsége szembeötlő volt, ezért a kezét nem merték végleg elengedni. Nyilván most sem kellene.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.