Majd pont az UEFA teszi helyre Putyint?!

A Krím bekebelezésének egyik következménye, hogy a világ által továbbra is Ukrajnához sorolt félsziget labdarúgó csapatai hamarosan debütálnak az orosz bajnokságban. Ezt az európai és a nemzetközi szövetségnek szankcionálnia kéne, de nem valószínű, hogy meg is teszi.
A Dinamo Kijev a szimferopoli stadionban - a jövőben orosz csapatokat fogadnak majd
A Dinamo Kijev a szimferopoli stadionban - a jövőben orosz csapatokat fogadnak majd
Reuters

Komoly fejtörést okozhat a Krim annektálása az európai futballszövetségnek. A három krimi futballcsapat ugyanis a jövő héten
már az orosz bajnokságban játszik, miután – a politikához hasonlóan – őket is annektálta az orosz futballszövetség. Afrikában vagy más konfliktuszónában egy ilyen lépés azonnali következményekkel járna, ezeket a csapatokat minden nemzetközi meccstől eltiltanák, az országokat pedig példásan megbüntetnék - csakhogy itt Oroszországról van szó, és Vlagyimir Putyinnal a futballpápák sem szívesen szállnak szembe - írja a Süddeutsche Zeitung.

A Fifa-alapszabály szerint ha egy csapat szövetséget vált, ahhoz mindkét ország jóváhagyása kell, márpedig ez sem a Szimferopol, sem a Szevasztopol, sem pedig a Jalta esetében nincs meg. Mégis mindenki úgy tesz, mintha mi sem történt volna, csak az ukránok tiltakoznak kétségbeesetten.

Orosz katonák figyelik, ahogy krími ukránok fociznak 2014 márciusában
Orosz katonák figyelik, ahogy krími ukránok fociznak 2014 márciusában
Baz Ratner / Reuters

A Fifa az Uefára mutogat, mondván, ezt az ügyet európai szinten kellene kezelni, de az egyetlen magyarázkodás arról szól, hogy ezek csak harmadosztályú csapatok, legfeljebb az orosz kupameccseken, de nem az elsőosztályú bajnokságban érintettek.

Az európai szövetség tanácstalanságát jelzi, hogy mindenki Sepp Blatter Fifa-főtitkár és Putyin személyes találkozójától vár valamilyen megoldást. Ezen a 2018-as oroszországi világbajnokság is szóba kerülhet, hogy tovább bonyolítsa a helyzetet.

Több nyugati politikus felvetette már, hogy meg kéne vonni Moszkvától a rendezés jogát - ám valószínű, hogy ezzel Putyin álláspontja a nyugattal szemben még tovább keményedne.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.