Magyar jégkorszak?

Ki gondolta volna: lehet, hogy csak a hét második magyar hokihíre címre pályázhat a friss információ, miszerint a válogatott az áprilisi A csoportos világbajnokság rajtja előtt három nappal megmérkőzik a címvédő orosz együttessel?

Ami az említett meccset illeti: Ocskay, Palkovics, Ladányi és a többiek Ovecskin, Dacjuk, Kovalcsuk meg a "maradék" orosz extraklasszis elleni fellépését április 21-én rendezik a svájci Sierre városában. A – magyar szempontból – nyugodt szívvel sporttörténetinek nevezhető találkozót a Zürichben és Bernben tartandó vb szervezői hozták össze az elitkategória főszereplőinek kérése nyomán, s nem akármilyen adalék: a nagyhírű rivális még abba is beleegyezett, hogy ne az eredetileg tervezett időpontban (22-én), hanem egy nappal korábban sorakozzon fel egymással szemben a két csapat. (A változtatás a magyarok igénye volt, tekintve, hogy az A csoportos debütálására készülő alakulat 24-én már Szlovákia legjobbjai ellen korcsolyázik jégre a vb-n.)

Viszont addig is van miért szorítani a hazai hokiskörökben…

Noha korábban csupán háromszor volt hasonlóra példa a magyar sportban, a Parlament kedden megszavazhatja azt a költségvetési módosító javaslatot, amely összesen 270 millió forintos közvetlen állami támogatást jelentene a sportágnak. Miután a szövetség éves büdzséje hozzávetőleg 250 millió forint, talán nem kell túlzottan erőlködnie annak, aki a keddi esemény fontossága mellett kíván érvelni.

Kovács Zoltán főtitkár a részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy a summa két kasszába kerülne: 100 millió a "kirakat", vagyis éppen az A csoportos válogatott további menedzselését, a körülmények javítását szolgálná, míg 170 milliót az utánpótlás fejlesztésére szánnának. A javaslat az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának vezetőitől származik, s Kovács bízik benne: a sportból ezúttal sem lesz pártpolitika: "Remélem, ahogyan egy-egy sporttal kapcsolatos ügy korábban szinte mindig, a miénk is megkapja a támogatást a képviselők többségétől. Már csak azért is, mert elképesztő lehetőséghez juthatunk általa: nagyjából akkorához, mintha holnap átadnának Pesten egy új, fedett jégpályát."

S hogy a nem is olyan régen még a szimplán megtűrt kategóriába tartozó hoki lassanként közüggyé válik idehaza, mutatja az is: Pat Cortina, a válogatott kanadai-olasz szövetségi kapitánya hétfő este ünnepi vacsorán vesz részt Sólyom László köztársasági elnök meghívására Kanada főkormányzójának társaságában. És persze ott lesz a keddi parlamenti voksoláson is.

Jevgenyij Nabokov parádézik az orosz-kanadai vb-döntőn, május 18-án
Jevgenyij Nabokov parádézik az orosz-kanadai vb-döntőn, május 18-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.