Magyar ász Las Vegasban

Először került magyar játékos csuklójára a póker-világbajnokoknak járó arany karkötő a kaszinó fővárosában. Traply Péter 70 millió forintot nyert a WSOP egyik versenyén.

A szeszélyes Anna Kurnyikova hozta meg Magyarország első világbajnoki címét a játékban. Az orosz teniszezőről nevezték el a pókeresek ugyanis az ász-király leosztást, mert sokkal jobbnak tűnik, mint ahányszor tényleg nyerni is lehet vele. Traply Péter, fedőnevén Bélabácsi ezzel a két lappal kezdte a Las Vegasi világbajnoki sorozat 41. versenyének végső partiját. Talán eszébe jutott Monte Carlo, ahol egy hónapja kiváló játékkal bejutott a döntő asztalra, és éppen "Kurnyikova" miatt esett ki elsőként. Amerikában már mellette volt a szerencse: két párral verte legtovább kitartó ellenfelét, Andrew Lichtenbergert.

Bélabácsi emelte a tétet
Bélabácsi emelte a tétet

A magyar pókerimádók az interneten követték a találkozót. Bélabácsinak nem volt könnyű dolga. Egy összecsapás után már úgy tűnt, az ellenfélnek nem maradt több zsetonja, csak hosszas számolgatás után derült ki, hogy hosszabbítás következik. Ez a legnehezebb egy pókeres számára, a három napos versenyen folyamatosan fenntartott koncentráció a vélt győzelem pillanatában elszáll, és sokan összetörnek, ha mégis folytatni kell.

Péter azt mondta magának: még mindig én vezetek - meséli apja, Traply Endre, aki Budapestről drukkolta végig az ötezer dollár nevezési díjú versenyt. Fiát nem szokták leverni a dolgok - mondja, erre bizonyíték, hogy a pár hét alatt lebonyolított félszáznál is több Las Vegasi világbajnoki viadal közül eddig mindig kiesett az első napon, de a sikertelenség nem vette kedvét. Amikor kijött a lépés, élt a lehetőséggel.

A 22 esztendős Traply Péter négy éve kezdte a játékot, és eddig nem kockáztatta saját pénzét egyszer sem. Magyarország egyik legjobb internetes pókerezőjeként négy belépőt nyert a vb utolsó és leghíresebb versenyére, hát most a felesleges háromból szerzett pénzt eljátssza a szintén karkötőt érő felvezető versenyeken. Apja nem fél, hogy a hirtelen jött pénz elveszi fia eszét. Részint sosem volt az éjszaka császára, másrészt egész játéka a helyzetek alapos elemzésére, valószínűségszámításra, és ez alapján pontosan kalkulált tétekre épül. Aki így áll hozzá a zsetonok formájában előtte heverő pénzhez, az a hétköznapokban is odafigyel költéseire. A továbbra is otthon lakó Bélabácsi leginkább „kütyükre" költ, így egy 30 colos monitorra, amelyen egyszerre 20 partit tud játszani az interneten.

Bár már hosszú évek óta várta a magyar pókerközösség az első világbajnokot, váratlannak nem nevezhető a Las Vegasi hír - mondja az egyik ilyen online játékterem, az Everest Poker magyarországi képviselője, Gárdos Dániel. Pontos felmérések híján mintegy kétszázezerre becsüli azon magyarok számát, akik rendszeresen játszanak az interneten, és tíz százalékuk kifejezetten pénzszerzési lehetőségnek tekinti a pókert. A nemzetközileg elismert magyar játékosok száma egyelőre tízre tehető, de ahogy Gárdos és mások hangsúlyozzák: az elmúlt években nem volt a pókeren kívül más olyan sportág, amelyben ennyit fejlődtek volna a magyarok. A vb-címmel most már Amerikában is tudják: a „hungarian" veszélyes ellenfél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.