Madison Garden

Nagy szerencséje a volt világelső Petra Kvitovának, hogy az újságolvasó számára „holt időre”, a vasárnapi, lap nélküli időszakra esett az amerikai Madison Keys elleni meccse, így a hét végi összefoglalóban némiképp elbújhat a női verseny eddig legnagyobb szenzációját tartalmazó hír.

A 2011-ben vb-aranyérmes, Wimbledonban kétszer (2011 és 2014) is a csúcsra jutó cseh klasszis az ausztráliai Grand Slam-torna negyedik kiemeltjeként többre volt „kódolva”, s korai búcsúja akkor is meglepetés, ha legyőzője rászolgált a sikerre (6:4, 7:5).

Amúgy a tizenkilenc esztendős Keys a feltörekvő amerikai generáció legtehetségesebb képviselőinek egyike, s tényleg nem egyedül nyomul, hiszen egy évtizednél is régebben fordult elő, hogy az Egyesült Államoknak még hét játékosa legyen versenyben az Australian Open 32-es női mezőnyében. (A Williams nővéreket leszámítva valamennyien a fiatalabb korosztályhoz tartoznak.)

Madison Keys: de finom!
Madison Keys: de finom!
Carlos Barria / Reuters

Az ifjak előretörése egyébként az ausztrál teniszben is érzékelhető. Vasárnap például Nick Kyrgios hozta lázba Melbourne publikumát. Roger Federer legyőzője, az „óriásölő” olasz Andreas Seppi ellen a tizenkilenc esztendős canberrai ifjú drámai csatában kerekedett felül (5:7, 4:6, 6:3, 7:6, 8:6). A 2:0-ás szettarányról vesztő Seppi mentségére legyen mondva: mentálisan és fizikailag is sokat kivehetett belőle a 17-szeres Grand Slam-bajnok Federer legyőzése, bár ez eleinte nem látszott a játékán.

Sőt még a döntő szettben is hallatlanul heves volt a küzdelem: 4:1-nél a hazaiak tomboltak, 4:5-nél Seppi reménykedhetett, végül saját emberét ünnepelhette a közönség. Éppen tíz esztendeje fordult elő legutóbb, hogy ausztrál teniszezőért lehetett szorítani a melbourne-i negyeddöntőben. Akkor Lleyton Hewitt nem ragadt le a legjobb nyolc között, hanem egészen a döntőig menetelt, s ott aztán az orosz Marat Szafin állította meg.

Az ausztrál „replay” nem lesz egyszerű, hiszen hiába járt már a legjobb nyolc között Wimbledonban is Kyrgios, most a hatodik kiemelt Andy Murray vár rá, miután a brit teniszező 6:4, 6:7, 6:3, 7:5-re legyőzte a bolgár Georgi Dimitrovot. Tovább pedig egyelőre – vélhetően – egyikük sem akar gondolkodni, hiszen a következő ellenfél Rafael Nadal (3.) lehet... A mindinkább formába lendülő spanyol vasárnap simán verte a 203 centis dél-afrikai óriás Kevin Andersont (14.), s készülődhet a cseh Tomas Berdych (7.) elleni nyolcaddöntős meccsre.

Ami a statisztikusok szerint sima ügy (a mallorcai zsinórban tizenhétszer verte a prágait), de láttunk már karón varjút nem is olyan régen, hiszen Federer is tízből tíz után kapott ki életében először Seppitől. A hölgyeknél a román Simona Halep (3.) és az orosz Jekatyerina Makarova (10.), illetve a kanadai Eugenie Bouchard (7.) és az orosz Marija Sarapova az alsó ági elődöntők négy szereplője. A felső ág hétfő hajnalban zárkózik fel, s a kérdés az, hogy mindkét Williams nővér bejut-e a nyolc közé, meg hogy mire képes a tavalyi finalista szlovák Dominika Cibulkova (11.) a kétszeres Australian Open-bajnok fehérorosz Viktorija Azarenka ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.