A legendás magyar autóversenyző emlékére

Ma este 18 órakor startol a Kesjár Csaba emlékfutás mezőnye a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda elől. A csaknem 5 kilométeres távú, résztávokban is teljesíthető amatőr futószámmal az 50 éve született, tragikusan korai halála ellenére is legendás magyar autóversenyzőre emlékeznek.

Kesjár Csaba volt magyar és a kelet-európai autósport nemzetközileg is jegyzett ifjú reménységeinek egyike. 1962-ben, autóversenyző családba született, és kisgyermek korától folyamatosan versenyzett: először gokartban, majd a 80-as évek elejétől "valódi" versenyautókban. Bajnoki címeit összeszámolni is nehéz: 1985-ben abszolút magyar bajnok, 1986-ban hegyi bajnok volt, a Forma Easter kategóriát 1982-ben, 1983-ban, 1984-be és 1985-ben is megnyerte. A Formula Ford kategóriában 1986-ban osztrák bajnoki címet szerzett. 1987-től 1988-ig az NSZK Forma 3 bajnokságban versenyzett, 1987-ben a 9. helyen végzett.

Az eredményei alapján komolyan számoltak vele, hogy ő lehet az első magyar (és az első kelet-európai) a Fomra 1-ben. Ebből annyi vált valóra, hogy az 1987-es magyar nagydíj hétvégéjén tesztelhette a Zakspeed csapat autóját (így valóban ő volt az első magyar sofőr, aki Foma-1-es autót irányított). Egy évre rá, 1988. június 24-én a Nürnberg melletti Norisring pályáján (vélhetően az egyik fékalkatrész hibája miatt) halálos balesetett szenvedett: több mint 200 km/órás sebességgel a korlátnak ütközött.

A fiatal sportolót hatalmas tömeg (főként a saját generációja, amelyben Kesjárt szinte kultikus tisztelet övezte) búcsúztatta. Halálával kapcsolatban a legkülönfélébb legendák és mendemondák fogalmazódtak meg, a pontos - műszaki - okok máig nem tisztázódtak.

A mai emlékfutásra 17.30-ig várják az érdeklődőket a szervezők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.