Lucic: hetvenes „csodagyerek”

Minden eddigi meglepetést felülírt a Roland Garros szerda délutáni híre, amely a világrangsor-harmadik román Simona Halep kieséséről szólt. Ki törődik már azzal, hogy az uraknál öt kiemelt nem élte túl a nyitófordulót, s a hölgyeknél is botladoznak a hírességek, hiszen nem jutott a legjobb 64 közé a volt világelső Jelena Jankovics és Venus Williams, továbbá az esélyesek közé sorolt Eugenie Bouchard (a 6. kiemelt) és Agnieszka Radwanska (14.).

A tavalyi finalistáról, a két éve megbízható produkciót nyújtó Halepről senki sem gondolta, hogy ily hamar távozni kényszerül. Ráadásul esélye sem volt Baroni-Lucic ellen (7:5, 6:1-re nyert a horvát versenyző). Boksznyelven: a favoritra többször is rászámoltak, s végül egyhangú pontozással kapott ki vetélytársától. A győztesről napjaink ifjú teniszrajongói talán nem is hallottak; miért is kellene feltétlenül tudniuk a WTA-lista 70. helyezettjéről?!

Ezzel együtt a harminchárom éves hölgy a sportág csodagyereke volt, aki annak idején, a kilencvenes évek második felében elkápráztatta a teniszvilágot, aztán szinte egyik napról a másikra eltűnt, az új évezred első 10-12 esztendejében semmit sem lehetett hallani róla. A Dortmundban született horvát lány hazai környezetben érte el első sikerét: Brac szigetén, a festői Bol üdülőhely versenyén 1997-ben selejtezősből vált tornanyertessé, élete második WTA-viadalán, Strasbourgban pedig a döntőig jutott, és csak Steffi Graf tudta legyőzni. Tizennégy esztendős korában már két junior Grand Slam-trófea birtokosa volt – a 18 évesek mezőnyében! Csak két korábbi világelső, Hingis és Capriati tudta ily hamar megelőzni kortársait.

Üstökösként szinte hónapok alatt eljutott a világrangsor 47. helyére: abban az évben (1999-ben) wimbledoni elődöntőt játszott, és – Hin-gis társaként – az Australian Open páros bajnoka volt. Azután kiírta magát a teniszből; néha próbálkozott ugyan kisebb versenyeken, ám komoly edzésmunka hiányában nem sok sikerrel járt. Harmincon túl tért vissza igazán, s – immár férje nevét is használva – Baroni-Lucic néven tavaly újra a legjobb száz között jegyezték a világranglistán, a US Openen pedig a negyedik fordulóig jutott.

Hogy Párizsban mire viszi, azt nehéz megjósolni. Elméletileg már csak könnyebb meccse lehet, egy darabig legalábbis. Ana Ivanovics (szerb, 7.) és Jekatyerina Makarova (9.) sorakozik a tábla e szakaszán, s aztán Marija Sarapova (2.) érkezhet az elődöntőre. De hol van az még? Az ilyen nagy bravúrok után nem ritka a hirtelen megtorpanás. Ezt a szenzációs győzelmet azonban már nem lehet elvenni a nagy visszatérőtől.

Damir Dzsumhur is változatlanul elkápráztatja a párizsiakat, és riogatja a bosnyákok elleni Davis Kupa-fellépésre készülő magyar válogatottat is. A boszniai ifjú ezúttal a ciprusi Markosz Bagdatiszt búcsúztatta (6:4, 6:3, 4:6, 6:2), s készülhet a pénteki díszpályás fellépésre. A legjobb 16 közé jutásért Roger Federer ellen kell meccselnie. A világrangsor második helyén álló svájci három játszmában lépett túl Marcel Granollersen. Túlzás lenne azt állítani, hogy könnyed játszadozás volt, hiszen az alpesi teniszprofesszornak a második szettben 2:4-es, a harmadikban 0:2-es állásról kellett fordítania a spanyol játékos ellen (6:2, 7:6, 6:3).

Nekünk, magyaroknak némi vigasz Babos Tímea egyesbeli 0:6, 1:6-os búcsúja után, hogy honfitársunk – a francia Kristina Mladenovic oldalán – sikerrel vette az első akadályt. A női páros-világrangsor 11. helyén álló kettős 6:4, 7:6-ra nyert a Marina Erakovic, Heather Watson új-zélandi, brit duó ellen. A 16 közé jutásért a Daniela Hantuchova, Samanta Stosur szlovák, ausztrál páros lesz a rivális.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.