Lippai Ákos házi őrizetben

Harminc napra házi őrizetbe került a BorsodOnline szerint Lippai Ákos, a Diósgyőr labdarúgója, akit kedden állítottak elő és vettek őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai.

A honlap a labdarúgó ügyvédjét, Knipl Zoltánt idézve csütörtökön azt írta: "Ákos az őrizetbe vételét követően vallomást tett, és kijelentette, hogy nem követte el azokat a cselekményeket, amelyekkel vádolják, és ugyanezt a bíróság előtt is megismételte, megerősítette". Az ügyvéd hozzátette: a bíróság azon ítéletét, amely a házi őrizetet elrendelte, nem fellebbezték meg, azt tudomásul vették.

Knipl azt mondta: a bíróságon elhangzottaknak volt egy érdekessége is, miszerint a 2009. augusztus 5-én rendezett MTK–DVTK (1-1) Ligakupa-találkozón nemhogy pályára sem lépett védence, de még csak nem is tartózkodott a mérkőzés helyszínén, a fővárosban, ugyanis otthon maradt Miskolcon, útra sem kelt a csapattal.

A KNYF kedden az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában azt közölte, hogy az őrizetbe vett, majd gyanúsítottként kihallgatott futballistával négy rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének a megalapozott gyanúját közölték.

A megalapozott gyanú lényege szerint K. Zsolt 2009 augusztusában két magyar Ligakupa-mérkőzés előtt megkereste H. Gábort, a Diósgyőr labdarúgóját, hogy szervezze be több játékostársát azért, hogy működjenek közre abban, hogy a mérkőzést a csapatuk legalább két góllal veszítse el, illetve a másik mérkőzésen legalább három gólt kapjon. H. Gábor ezt követően az ajánlatot közölte L. Ákossal, a Diósgyőr labdarúgójával, akivel közösen további társakat szerveztek be. Mivel az első mérkőzésen végül nem a K. Zsolt által elvárt eredmény született, így a megállapodás szerinti összeg átadására nem került sor. A második mérkőzés az előzetes megállapodás szerint alakult, így a mérkőzés eredményének befolyásolásában részt vevő személyek, így L. Ákos is megkapták az ígért ezer eurót. 

L. Ákos 2010 májusában egy élvonalbeli magyar bajnoki mérkőzés előtt szólt H. Gábor csapattársának, hogy a meccset három játékostársával együtt eladná. H. Gábor ezt követően jelezte a hazai mérkőzések manipulálásában szervezőként tevékenykedő K. Zoltánnak és L. Mátyásnak, hogy fejenként 3-3000 euróért befolyásolni lehetne a mérkőzést. K. Zoltán és L. Mátyás ezt követően Sz. György és H. Gábor segítségével eljuttatták L. Ákoshoz a 3000 eurót. Mivel az elkövetői kör végül a mérkőzésre nem tudta megtenni a fogadását, ezért L. Ákos a pénzt H. Gábornak és Sz. Györgynek visszaadta.

L. Ákos ugyancsak 2010 májusában egy bajnoki mérkőzés előtt megállapodott H. Gáborral, hogy két további játékostársával együtt fejenként 5-5000 euró ellenében  részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy több góllal elveszítik a mérkőzést. Mivel a mérkőzésen nem az elvárt eredmény született, így az ígért jogtalan előny kifizetésére nem került sor.

L. Ákos az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt jelentett be, arra hivatkozással, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, majd pedig vallomást tett.

Az ügyben eddig összesen 19 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként, közülük jelenleg négyen előzetes letartóztatásban, négyen házi őrizetben vannak, illetve egyvalaki lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.