Lesz a bírónak videója? Blatter mindenesetre bocsánatot kért

Fordulatot vett a FIFA–videóbíró ügy. Sepp Blatter, a szervezet elnöke kedden bejelentette: jövő havi ülésén napirendre tűzi a kérdést a  Nemzetközi Labdarúgó Szövetség. Ez nagy változás ahhoz képest, hogy a világfutball vezető testülete hétfőn megtiltotta az ismétlést a dél-afrikai stadionok mátrixtábláin a Hollandia–Szlovákia és a Brazília–Chile nyolcaddöntő vitára okot adó jeleneteiről. (Az arénák nagy kivetítőin folyamatosan megy az egyenes tévéközvetítés, de „veszélyesnek” ítélt esetnél totál képet mutatnak a stadionról, majd folytatódik az adás.)

Sepp Blatter: bocsánat
FIFA president Sepp Blatter speaks during a media briefing in Johannesburg June 29, 2010. Blatter apologised on Tuesday for the refereeing mistakes that have blighted the World Cup and said soccer's governing body would look again at introducing goalline technology. REUTERS/FIFA/Handout (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Eddig Blatter hallani sem akart a gépi-képi segítségről, kedden viszont azt mondta: „Hosszú tanácskozást folytattunk a játékvezetői bizottság képviselőivel, és úgy ítéltük meg, hogy a találkozók ellenőrzését illetően keresztúthoz érkeztünk. Ha a kontroll csak elektronikus úton lehetséges, akkor attól sem zárkózhatunk el.”

A legnagyobb felháborodást kiváltó meccsek után sokáig hallgató FIFA-elnök most bocsánatot kért Angliától és Mexikótól a brit Lampard szabályos, de meg nem adott és az argentin Tevez szabálytalan, ám megítélt gólja miatt. A játékvezetők (Larrionda uruguayi és Rosetti olasz bíró)  téves döntését  mind a német–angol, mind az argentin–mexikói mérkőzés kapcsán „az eredményt befolyásolónak” és a maga szempontjából is „lesújtónak” minősítette.

Hogy a hosszas csend után őszinte-e ez a megbánás, nem tudni. De olyan forrón semmiképp se együk a kását... Blatter csupán arra tett ígéretet, hogy júliusban foglalkoznak a kérdéssel, de ez még közel sem jelenti a videóbíró alkalmazását. Különösen egyhamar nem.

A futball amúgy is tradicionális sportág, és páratlan népszerűségét – egyebek közt – annak is köszönheti, hogy ritkán változtak a szabályai. S ha komolyan szóba kerül a módosítás, annak részletei szintén kidolgozásra várnak.

A labdarúgás nyelvénél maradva: a változtatás tekintetében még a félpályát sem sikerült átlépni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.