Lesről ugrott ki

Harminckét évvel ezelőtt, amikor – 1960 után már második alkalommal – szintén Franciaország rendezte a labdarúgó Európa-bajnokságot, hazája mámorosan ünnepelte Michel Platinit, a vendéglátók együttesét az aranyéremig vezető kilencgólos mesterlövészt.

Úgy tetszett, az idei kontinenstornán az UEFA elnökeként köszöntik Franciaországban a korábbi háromszoros aranylabdás virtuózt, de honfitársai manapság már sokkal inkább szégyenkeznek miatta, mint büszkék reá.

Lemondó arckifejezés
Ruben Sprich / Reuters

A nemzetközi labdarúgást átszövő korrupció alighanem legfájdalmasabb része, hogy a futballpálya régebbi óriásai is résztvevők a mutyiban. Ledőlt Franz ­Beckenbauer szobra és Platinié sem áll már. A hajdani nagyszerű passzok, a pompás labdakezelés helyébe messzemenően kétes átadások, átvételek kerültek... A középpálya művészéből lett hatvanéves sportvezetőt azért tiltotta el – eredetileg nyolc, majd hat esztendőre – a ­FIFA, mert Joseph Blattertől, a nemzetközi szövetség elnökétől 2011 februárjában kétmillió svájci frankos átutalást kapott. Utóbb mindketten azzal magyarázták a kifizetést, hogy a honorárium azért a tanácsadásért járt, amelyet Platini 1999 és 2002 között nyújtott a FIFA-nak, ám a pénzügyileg feltétlenül értékes ­tájékoztatással kapcsolatban egyetlen számlát sem sikerült felmutatni.

A hetvenes-nyolcvanas évek ragyogó karmestere – leköszönés ide vagy oda – most sem tört meg, sőt lezseren azt mondta a ­lausanne-i döntés után: „Az élet mindig ­tele van meglepetésekkel.” Megemlítette még: „Megegyeztem a nemzeti szövetségekkel, hogy amennyiben nem mentenek fel, visszalépek, majd polgári bíróság előtt bizonyítom ártatlanságomat. A mostani határozatot tudomásul veszem, de nem hallgathatom el: súlyos igaz­ságtalanság ért.”

Az európai szövetség mindenesetre számolt efféle balesettel, mert már a múlt heti budapesti ülésén kilátásba helyezte: a végrehajtó bizottság május 18-án Bázelben, a Liverpool–Sevilla Európa Liga-döntő előtt tárgyalásokat folytat az elnöki poszt betöltéséről. A választást valószínűleg szep­temberre, az athéni kongresszusra hagyja a testület, de most már tényleg nyilvánvaló, hogy nem árt tapogatózni...

Ami tény: Blatter után Platini is úgy ugrott ki, hogy a bíró rendellenességet jelzett.

Lesz-e még szabályos akció?

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.